ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ "Св.Георги" получи Почетния знак на държавния глава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:58 / 10.05.2014Коментари (2)7848
С официално постановление от 9 май Президентът на България Росен Плевнелиев връчи Почетния знак на държавния глава на УМБАЛ "Свети Георги" по случай 135-годишнината на болницата. Отличието бе предадено на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов по време на празника на лечебното заведение от Анна-Мари Виламовска, Секретар на Президента на Републиката, отговарящ за работата на институцията в ресорите наука и здравеопазване.

Годишнината на първата основана след Освобождението болница бе уважена от пловдивски депутати - доц. д-р Красимир Мурджев, д-р Джевдет Чакъров, Менда Стоянова, Димитър Лазаров, Атанас Ташков и др. Присъстваха и бивши, отдавна пенсионирани медици, оставили следа в ръководенето и методиката на работа на най-голямата болница в страната, представители на местната и държавната администрации, на Медицински университет - Пловдив.

Слово за празника и благословията си към всички, които отдават силите си в полза на лечението на българските граждани, произнесе Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. По повод 135-годишнината градоначалникът инж. Иван Тотев връчи на болницата Почетния плакет на Община Пловдив.

Поздравителен адрес бе изпратила д-р Нигяр Джафер, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Бих искала да поздравя всички ръководители, медицински специалисти и служители на УМБАЛ "Свети Георги" за професионализма и ентусиазма, за постигнатата организация, за разширяващата се и модернизирана материална база, се казва в обръщението на д-р Джафер.

Тя допълва, че според нея е показателен фактът, че през изминалите години в структурата на болницата са разкрити редица нови отделения, които са от изключителна важност, както за съхранение и възстановяване на здравето на българските граждани, така и за здравеопазването като цяло.

С приветствия и поздравителни адреси внимание към най-голямата болница в страната оказаха още от Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районната лекарска колегия, УМБАЛ "Александровска", ВМА МБАЛ - Пловдив, Българската акоциация на професионалистите по здравни грижи и програмни директори на електронни медии в региона и страната.

Като знак на признателност настоящото ръководство отличи 16 служители, които имат зад гърба си над 30 години стаж в УМБАЛ "Свети Георги". Сред наградените са 10 лекари, 5 медицински специалисти и един експерт от отдел "Управление на човешките ресурси". Дългогодишните служители получиха грамоти и парични премии.

Ретроспективно, с фотографии, правени преди повече от един век, настоящият изпълнителен директор проф. д-р Карен Джамбазов представи историята на болницата от основаването й на 1 май 1879 г. като областна болница на Дружество "Свети Пантелеймон" до наши дни.

Първият управител на лечебницата е д-р Стоян Чомаков, а персоналът включва петима лекари и една старша сестра. В последвалите няколко години лечебницата е наречена Пловдивска първостепенна болница и придобива статут на държавно лечебно заведение. От Джендем тепе постепенно се премества в настоящата си База 1 на бул. "Васил Априлов" №15А. База 2 - Хирургичният блок на бул. "Пещерско шосе" №66, е построена през 1987 г. В наши дни УМБАЛ "Свети Георги" е единствената база за обучение на студенти на Медицински университет - Пловдив.

Персоналът сега наброява 2720 души. Близо 22% от тях са висш медицински персонал - хабилитирани лица: 26 професори и 40 доценти. Лекарите с една специалност са 290 човека или 52% от висшия медицински персонал, а тези с 2 специалности - 156 души или 28%.

Броят на леглата във всички 35 клинични звена на болницата е 1345 - най-големият за страната. Очаква се, че след като заработи новото Отделение по фтизиатрия към Клиниката по пулмология, общият брой на местата за прием ще се увеличи на 1385. При основаването си през 1879 г. тя е разполагала с 30 легла, разпределени в 3 дървени бараки в подножието на Джендем тепе.

Списък с наградени дългогодишни служители на УМБАЛ "Свети Георги":

І. ЛЕКАРИ

1. Проф. д-р Тоньо Шмилев - Клиника по педиатрия и генетични заболявания
2. Д-р Мария Павлова - Клиника по ендокринология и болести на обмяната
3. Д-р Иванка Христова - Клиника по клинична хематология
4, Д-р Ивета Хубавенска - Отделение по клинична патология
5. Д-р Мариана Манова-Маровска - Клиника по лъчетерапия
6. Проф. д-р Мария Малинова - Клиника по акушерство и гинекология
7. Д-р Стефан Димов - Клиника по ортопедия и травматология
8. Д-р Чавдар Атанасов - Клиника по обща хирургия
9. Д-р Васил Бацелов - Клиника по съдова хирургия
10. Д-р Стефан Лазаров - Детска хирургия, ОАРИЛ

ІІ. МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

1. Ст. лаб. Тея Цировска - Център по клинична лаборатория
2. Ст. акушерка Дора Мрянова - Клиника по акушерство и гинекология
3. Ст. мед. с. Снежана Делева - Клиника по педиатрия и генетични заболявания
4. Ст. мед. с. Нина Бочева - Клиника по инфекциозни болести
5. Ст. мед. с. Нина Чаталбашева - Клиника по ортопедия и травматология

ІІІ. АДМИНИСТРАЦИЯ

1. Жана Дойчева - отдел "Управление на човешки ресурси"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.05.2014 г.
0
 
 
Поздравления за целия мед.състав на болницата.Сърдечни благодарности на проф.Учиков за положените грижи към сина ми Калоян когото оперира,Поклон докторе!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Български национален отбор по футбол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: