УХТ излезе с официална позиция след възраженията на студенти спрямо задължителния сертификат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
19:13 / 11.01.2022
7894
Университетът по хранителни технологии излезе с позиция след организиран протест на студенти, които се противопоставят на задължителния сертификат за допускане до упражнения. 

Ето какво написаха:

Във връзка с депозирана пред ректора на висшето училище декларация – възражение, от страна на студенти първи курс, задочна форма на обучение ОКС "Бакалавър“, срещу въведените с посочената по-горе заповед противоепидемични мерки срещу COVID-19, изразяваме следната позиция, а именно:

В УХТ Пловдив е създадена необходимата организация и взаимодействие между отделните структурни звена и техните ръководители за осигуряването на нормален присъствен учебен процес в периода от 10 до 21 януари 2022 г. при стриктно спазване на условията за зелен сертификат от страна на преподаватели, служители и студенти. Над 300 студенти задочници участват в редовен учебен процес в лабораториите и семинарните зали на университета, без да възразяват срещу взетите превантивни действия.

Считаме, че в условията на пандемия, когато са застрашени животът и здравето на хората, всички трябва да подчиним действията си на водещия обществен интерес, дори това да е съпроводено с частично ограничаване на някои права на отделни групи хора. Въведените на национално и регионално ниво противоепидемични мерки, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването, са задължителни за изпълнение, а контролът по спазването им гарантира опазването на живота и здравето на всички работещи и учащи в университета.

Законът за здравето въвежда строги финансови и административни наказания, а съгласно Наказателния кодекс (чл.355) “който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева".

Няма съмнение, че ръководството на УХТ Пловдив, респ. ректорът на висшето училище, не може и не бива да нарушава въведените със закон правила. Още повече, че студентите внесли декларацията – възражение, бяха приети на среща с ръководството още декември 2021 г. и са информирани, че заповедта на ректора в цялост възпроизвежда заповедта на министъра на здравеопазването и е в синхрон с предприетите от министъра на образованието и науката противоепидемични действия в структурите на повереното му министерство.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).