Тръгва анкета с какво се отопляват пловдивчани

Автор: Мариана Панчева
Коментари (4)
12:41 / 01.08.2018
6452
В средата на септември в Пловдив тръгва анкета за това с какво пловдивчани се отопляват. Това стана ясно от думите на зам.-кмета Розалин Петков по време на заключителната пресконференция за разработване на Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив и План за действие към същата за периода 2018 - 2023 година, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Проучването е планирано за район "Централен" и ще продължи около два месеца, поясни Петков. То трябва да оформи картината на потреблението в града под тепетата. Хората ще бъдат питани и за това каква алтернатива предпочитат - дали отопление с климатик, с газ, с пелети или искат поставяне на филтри на комините. 

"До края на ноември трябва да имаме готовност и когато се отвори съответната оперативна програма, да знаем какво да искаме", коментира Петков.

Plovdiv24.bg писа още през още през февруари, че Общината има разработена анкета, с която ще събира информация за това как се отопляват пловдивските домакинства, както и до каква степен пловдивчани са готови да направят лична промяна и да се включат в борбата за по-чист въздух. Въпросите, с които наш репортер се сдоби трябва да дадат информация за типа жилище - къща, блок, кооперация; броя на стаите в него, както и каква е отопляемата площ. След това пловдивчани ще трябва да посочат вида на използваното отопление - централно, соларно, електрическо, твърдо гориво, газ, локално на дизелово гориво, или пък никакво, ако домакинството е избрало да пести напълно. Ще се събира информация за броя отоплителни уреди, за вида горивото - въглища, пелети, дизелово гориво, ТЕЦ, дърва, природен газ или електричество, както и за това какъв е разходът на домакинство за гориво в отоплителния сезон от октомври до април.

Във втората част на анкетата Общината ще попита пловдивчани какво биха направили, за да опазят въздуха в град по-чист, сондира се и готовността на гражданите да участват в експеримент, свързан с монтирането на електрически филтър за фини прахови частици на комините им. Не е подминат и транспортният сектор; в тази връзка се проучва готовността за замяна на дизеловите и бензиновите автомобили с електрически.

Всичко по темата - четете ТУК.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).