Трима водопроводчици поддържат над 60 чешми и шадравани в целия град

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
08:59 / 01.09.2021
2979
Обществените чешми са дълбоко вплетени в народопсихологията на българина и от дълбока древност са изграждани на места, където минават много хора. Днес чешмите са благодат за горещия Пловдив и едва ли има местен жител, който не се е разхлаждал в жегата със свободно течащата вода.

Фонтанки, както ги наричат гальовно заради поскачащите струйки живителна течност, има в целия град. На практика на всяко площадче и в почти всеки парк има чешмички. Репортер на Plovdiv24.bg провери какво е състоянието им по райони.

В "Източен" има по една чешмичка в парк "Каменица" и на "Богомил" и три в кв. "Гладно поле" и всички работят. Единствената, която не функционира, е в парк "Изгрев" зад бензиностанция "Хаджията Груев". Тя всъщност никога не е работила, защото още при изграждането й "Градини и паркове" не са я свързали към водопроводната система, разказа районният кмет Иван Стоянов

Десетина са фонтанките в "Южен", каза кметът Костадин Язов. За съжаление последните две, които кметството направи наскоро на ул. "Стефан Стамболов", са били разбити и не функционират. Скоро предстои да се направи ремонт и на неработещата пред МБАЛ "Св. Пантелеймон". 

"Още преди години разбрахме, че водата е възможност да се остави спомен. Шест от осемте чешмички в района са изградени по мое време и повечето са направени с дарения" - коментира кметът на "Тракия" Костадин Димитров. Смята, че има нужда от чешмичка и пред пощата.

"Ако апелирам, ще се намерят дарители. Но имаме високо ниво на вандализъм", отбелязва той. Припомня си, че когато станал кмет, започвал опративките с въпроса "Тази чешма работи ли, онази работи ли?". Димитров откроява два проблема при обществените фонтанки - течащата вода и оттичането. Смята, че трябва да се измисли някакъв масивен механизъм за пускане с крак, за да не се разхищава водата. Най-честата причина за разваляне е, че децата пълнят с пясък тръбата за обратната вода и така запушват и оттичането се блокира. Догодина евентуално ще бъде напълно отремонтиран фонтанът пред поликлиниката. "Не е въпросът само да го направим. Проблемът е в поддръжката след това" - обяснява Димитров. 

Десетина са чешмичките в район "Западен", три от които - в градина "Еталонна", в парка на кв. "Прослав" и в "Акациева горичка", не работят, изброи кметът Димитър Колев. От миналата година е пресъхнал новият красив фонтан с преплетени пеликани в парка на "Пещерско шосе". Още тогава от ОП "Градини и паркове" констатираха, че е изгоряла помпата и обещаха веднага да отстранят повредата. Което не е направено до ден-днешен.

В парк "Ружа" нарочно не е направена чешмичка, защото проблемите са повече, отколкото ползите. "Или ще счупят канелките, или децата ги пълнят с кал и запушват обратната вода. Ако има авария, трябва ние да отидем, да проверим на място и да подадем сигнал в "Градини и паркове" - разказа Колев. 

Шест фонтанки в район "Северен" работят - в парк "Рибница", пред "Луксор", парка между улиците "Иван Рилски", "Бързия" и "Панагюрище", на пл. "Чехов", в парк "Надежда" и на ул. "Борба" 5. На пл. "Чехов" има и работещ шадраван. От дълго време обаче не функционират чешмичките в парк "Моливчета" до Пешеходния мост, в парк "Сърнена гора" и на бул. "Дунав" 200. 

Най-много обществени чешмички има в район "Централен" - над 20, като половината от тях са в супер центъра и прилежащите територии. Отделно тук са изградени и девет шадравана. Чешмата на пл. "Кочо Честименски" така е била запушена, че и специализираната машина Woma не може да я оправи, обясни кметът Георги Стаменов. Сега трябва да се копае, а заедно с това ще се смени канализацията и ще се изгради линеен отводнител, за да оттича водата през настилките. Малката чешмичка до детската площадка в Градската градина наскоро е била така запушена, че когато разкопали, извадили пясък, балони и какво ли още не. Стаменов апелира към родителите да наблюдават какво правят децата им и да ги възпитават.  

"Редовно имаме проблеми, непрекъснато получаваме сигнали от граждани за неработещи чешми и ги препращаме към "Градини и паркове". В някои случаи реагират бързо, в други се налага да напомняме за сигнала" - каза Стаменов. 

Оказва се, че с поддържането на всички над 60 чешми, както и за шадраваните и напоителните системи с капково напояване в целия Пловдив са ангажирани трима водопроводчици. Преди години в ОП-то са работили над десет човека, но хората са напуснали и затова натоварването е огромно. Кметът на "Централен" смята, че предстои дебат дали да не се даде на външен подизпълнител поддържането на съоръженията. Така възникналите проблеми ще бъдат отстранявани своевременно и оплакванията от граждани ще се сведат до минимум.

Виж коментарите (3)

Още по темата (675):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои на наказателния паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).