ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Традициите, градени 100 години в Търговската гимназия, продължават
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:35 / 06.02.2010Коментари (5)6783
© Plovdiv24.bg
Директорът на училището Славейка Иванова
На 18 февруари Търговската гимназия "Васил Левски" чества 100-годишнината от основаването си. Огън ще тръгне с факелно шествие от училищния двор на Търговската гимназия. Основната група ще чака в Дондуковата градина до Дома на младоженците. Там десетината факлоносци ще се увеличат многократно. В 17,30 ч. ще се отправят към Джумаята. Тясната улица трябва да поеме многобройното шествие, водено от мажоретките и военен духов оркестър. Ще фокусират погледи и внимание до площад "Централен", където ще е тържествената заря послучай юбилея. Датата наближава - 18 февруари. Честванията продължавават на 19-и, когато се почита патронът на училището. 

В навечерието на празника Plovdiv24.bg  разговаря с директорът Славейка Иванова:

- Госпожо Иванова, откъде дойде идеята за факлоносците?

- Така през 1935-а са отбелязали 25-годишния юбилей на гимназията. Допитахме се до учениците и те поискаха да направим един съвременен римейк. Неслучайно логото на юбилейните празници е: "Традиции, градени 100 години. Те продължават..." За нас сега това е най-голямото предизвикателство - достойно да отбележим достойния юбилей.

- А кои са другите предизвикателства?

- Делегираният бюджет вече отмина като предизвикателсто. Справихме се успешно - управляваме го така, че има пари за всичко - и за развитие на материалната база, и за такова ниво на учителските заплати, че дори не искам да ги споменавам, за да не предизвикам завистливи мисли сред колеги от други училища. Зададоха се и държавните зрелостни изпити, но и те не създават проблем. Постоянното предизвикателство е да задържим на много високо ниво учебно-образователният процес.

- Гимназията е създадена през 1910 г. по идея и инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара и с личната голяма заслуга на деловия елит на града начело със Стефан Обрейков. Целта е била да се създадат икономически кадри за бързо развиващата се икономика.  Славната история ли е най-голямана Ви гордост 100 години по-късно?

- Разбира се - и историята, но най-голямата ни гордост са учениците. На 15 септември 1910 г. в класните стаи са влезли петдесет и осем, сега тук учат хиляда и двама в редовна и още шестдесет и трима ученици в самостоятелна форма на обучение. През последните години приемаме по 29 кандидати в 8 паралелки по различни специалности. Конкуренцията е много голяма. Тази учебна година на второ класиране приехме едва 9-има. Това е капацитетът на гимназията. Бихме могли да разширим приемът, но ще се отрази на качеството на обучението, тъй като материалната база позволява този оптимум. При нас са най-добрите. Всеки влиза по бал, няма отделни квоти за момичета и момчета, съотношението между които е 2:1.

- А каква е конкурентноспособността им след завършване на гимназията?

- Нямат равни в икономическите си знания по работните места и в институтите.

- Колко от тях продължават образованието си?

- Около 90 на сто продължават висшето си образование още първата година, процентът се увеличава през втората. Но и само със средното си образование нашите ученици могат да имат добра професионална реализация. Достатъчно подготвени са. Най-добрите икономисти в държавата са завършили подобни училища. В университетите студентите, завършили нашата гимназия, обикновено ги посрещат с думите: "Ти си направо за асистент."

- Какво за Вас, госпожо Иванова, е усещането да работите в това училище - с толкова история, в една от най-красивите сгради в центъра на Пловдив?

- Чест, гордост и отговорност. Независимо дали си директор, учител или ученик, ти се идентифицираш с гимназията и със своето поведение си отговорен за доброто й име. Лично аз съм бивш неин възпитаник. Още като ученичка мечтаех да бъда учителка тук. Познавам историята, традициите и съзнавам каква отговорност нося. Съзнават го и всички сегашни ученици. Стотици от тях се включват в многобройните инициативи за юбилея - конкурси, викторини, състезания не само по тесните специалности, но и по хуманитарните науки. Те се подготвят не само за бъдещи блестящи икономисти, но се изграждат и като широко скроени личности с богата обща култура. 

Всяка последна събота на май завършилите Националната търговска гимназия "Васил Левски" се събират за бала на випуските. Идват и над 70-годишни, и 20-годишни бивши ученици.  Празниците за 100-годишния юбилей ще съберат вероятно хиляди. За тържествения концерт, който ще се състои на 18 февруари от 11 ч. в палата № 11 на панаира, лична покана получи и премиерът Бойко Борисов, очаква се той да уважи една от най-авторитетните в страната гимназии. На 19-и от 10 ч. ще е поклонението пред паметника на Апостола зад гимназията на Бунарджика. 


Още по темата: общо новини по темата: 1
18.02.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.02.2010 г.
0
 
 
Гимназията такава, каквато е сега дължи това на всеотдайните директори преди госпожа Иванова. С изключителен принос в най-трудните й времена по време на прехода беше госпожа Юлия Юрдекова и ме е много яд, че няма да има възможност да посрещне тази дата като директор на любимото ни училище. Въпреки това съм сигурен, че ще бъде най-аплодираната дама и център на внимание както винаги е било. Благодарим Ви госпожо Юрдекова!!!
0
 
 
Най-хубавото училище на Пловдив :) Много добро интервю, браво на г-жа Иванова ;) "...очаква се той да уважи една от най-авторитетните в страната гимназии.." - наистина е така :) :) :) Щастлива съм, че уча в НТГ :)
+1
 
 
Когато по време на соца се наричаше официално Икономически техникум, неофициално между себе си пловдивчани винаги казваха: Търговската Гимназия! 100-годишният юбилей е прекрасен повод за празник!
0
 
 
Колко време Търговската гимназия се наричаше Икономически техникум (Иконома)?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Нови данни за археологическите разкопки на "Източната порта"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: