Световната банка с интерес към проекта "Въча"

Автор: Мария Морунова
Коментари (1)
12:46 / 08.06.2015
4725
Световната банка с интерес към проекта "Въча", като възможност за консултиране и финансиране на проекта. Това стана ясно след работна среща на местната власт с мисията на Световната банка в България, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Зам.-кметът Стефан Стоянов припомни, че за проекта има идейна фаза, има отчуждена земя, откъдето е предвидено да мине трасето, но липсва финансирането, което е около 140-150 млн. лв.

"Разпитваха много за него, а проектът има много сериозна икономическа обосновка. Инвестицията ще се върне за 10 г. само от спестяване на сметки за ток, отделно има продажба на вода, отделно по-добро качество на снабдяване на вода в Пловдив и още 5 общини. Проектът е изключително интересен и много важен за региона и ако Световната банка реши да бъде партньор по него, би било голям успех", коментира още Стоянов.

Работната среща на местната власт и Световната банка беше тази сутрин. Идеята на срещата е била мисията да се запознае с инвестиционния климат в региона и нещата, случили се последните години, потенциални сектори на развитие, важни инфраструктурни проекти.

Екипът на Световната банка е запознал местната администрация с новата си стратегия за България и региона. Подготвят нов стратегически план за работа с националните и местните власти и имат приоритет към Пловдив. Тепърва разработват стратегията си и по-нататък ще я представят.

"Интересуваха се от няколко неща, от IT и аутсорсинг индустрията, от индустриалните зони. Първият въпрос на директора беше защо Пловдив е толкова успешен, как се маркетира една индустриална зона. Впечатлени бяха, че над 50% от местната икономика е производство", разказа още за срещата зам.-кметът Стоянов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство...
В Пловдив не се научихме да минаваме през кръгови кръстовища
Ето я листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив област
На улица в Пловдив снимаха новия джип на Ferrari
Това е листата на БСП в Пловдив, която ще атакува новия парламент...
Адско задръстване на Околовръстното на Пловдив, шофьорите изнерве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).