Съветниците не подкрепиха лобистко предложение на ДБ за бъдещия шеф на КОЦ

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
15:01 / 09.07.2020
5617
Общинските съветници влязоха в спор за по-високите изисквания към кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център, предложени от зам.-председателя на ОбС и съветник от ДБ Йордан Иванов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Иванов предлага кандидатите да са магистри по медицина или дентална медицина, да имат 10 г. трудов стаж в областта на висшето образование по медицина или дентална медицина, да имат квалификация по здравен мениджмънт или друга управленска специалност, да имат 5 г. ръководен опит като директор на лечебно заведение, да не са осъждани.

След поименно гласуване, предложението не бе прието, тъй като "за" гласуваха 12, "против" 8 и "въздържал се" 21 съветници.

Дебатът започна след представянето на становището на правната комисия към ОбС, прочетено от Йордан Илиев от ГЕРБ. Общото мнение е, че предложението е незаконосъобразно, тъй като изискванията не се определят на местно, а на национално ниво чрез Наредба 9, която регламентира подробностите съгласно Закона за лечебните заведения. Според правната комисия, ОбС няма право да изземва правомощията на министъра на здравеопазването.

Йордан Иванов посочи, че има разминаване между Наредба 9 и Закона за лечебните заведения и поиска разяснения от шефа на общинската дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. Той от своя страна призова от Общинския съвет на втория по големина град да излезе инициативата да възстановяване на чл. 29 в Наредба 9, която дава правомощия на местния законодателен орган да има възможност да внася допълнителни условия към кандидатите. "Отпадането на текста по чл. 29 не означава, че нямаме право да имаме по-високи изисквания, тъй като законът и наредбата дават минималните. В свое интервю председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова каза, че ОбС може да санира изискванията" - репликира Йордан Иванов.

Ангел Иванов от БСП заяви, че условието за 10-годишен преподавателски стаж е излишно, а според Евелин Парасков от СП колкото повече са изискванията относно стажа, толкова повече се ограничава кръгът на потенциалните кандидати.

Д-р Веселка Христамян от ДБ пък постави въпроса дали в конкурсите за управители на лечебни заведения могат да участват кандидати в пенсионна възраст. Нечленуващият в група съветник Слави Георгиев смята, че посоката на предложението на Йордан Иванов е правилна. Самият той е смятал да го подкрепи, но заради силата и буквата на закона конкурсът за управител на КОЦ ще трябва да се проведе по приетите на миналата сесия правила. Георгиев припомни също, че на предишната сесия д-р Христамян е предложила в условията да се включи, че кандидатите трябва да са медицинско лице, но това не се прие тогава.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (194):
27.01.2023 Д-р Йорданова от КОЦ-Пловдив: Само когато лекарят и пациентът "играят" заедно, лечебните начинания са успешни
08.11.2022 Лекар от КОЦ-Пловдив за новия линеен ускорител: Лечението е абсолютно
безплатно
01.11.2022 Д-р Славея Измирлиева, КОЦ Пловдив: Прецизността на изчисленията с този скенер е много висока
14.10.2022 Д-р Измирлиева, онколог: Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване
27.09.2022 Новият линеен ускорител в КОЦ Пловдив - с нови планиращи системи за бързо започване на лечение
27.09.2022 КОЦ Пловдив вече разполага с линеен ускорител от последно поколение
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).