ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съдът отмени дисциплинарно наказание на полицейски шеф за "голите" обиски в Пловдив
Автор: Диана Бикова 13:12 / 01.11.2023Коментари (3)3343
© Plovdiv24.bg
Административният съд в Пловдив отмени заповедта за дисциплинарно наказание на шефа на Криминална полиция Георги Ташев, предава Plovdiv24.bg. Комисарят получи "порицание" за "голите" обиски в дискотека "Бушидо" по време на полицейска операция в нощта на 5 срещу 6 май т.г., при която персонал и клиенти на заведението бяха проверявани за наркотични вещества.

Във връзка с твърдения за превишаване на правата на униформените е започнала  проверка срещу петима държавни служители - тогавашния директор на ОД на МВР старши комисар Васил Костадинов, заместника му комисар Радослав Начев, началника на "Криминална полиция" комисар Георги Ташев и още двама полицаи на ръководни постове. На Ташев е наложено дисциплинарно наказание "порицание", срещу което той възразява и оспорва в съда. 

Магистратите установяват, че служителят не е бил изслушан или приел писмените му обяснения, което е нарушение на императивна разпоредба на ЗМВР и е достатъчно основание за отмяна на заповедта за наказание. 

Според оспорената заповед процесното нарушение не е тежко, засегнати са обществени отношения, свързани с неизпълнение на заповед на директора на ОД на МВР- Пловдив. Настъпилите последици – вследствие своето неправомерно бездействие служителят сам се е поставил в невъзможност да осигури законосъобразно протичане на операция и недопускане на неправомерно извършени обиски и създаване на негативни настроения към полицейските органи в МВР, при проверката на 06.05.2023г., в нощен клуб "Бушидо“.

Обстоятелствата, при които е извършено нарушението – неизпълнение на разпореждане на директора на ОД на МВР- Пловдив, при една усложнена обстановка за провеждане на полицейска операция с участие на голям брой служители и в голям нощен клуб със значителен брой посетители. Форма на вината – непредпазливост (самонадеяност – съзнавана непредпазливост), тъй като комисар Ташев е допускал, че при такава операция с участие на голям брой полицейски служители, в заведение с употреба на алкохол и много посетители, с данни за разпространение на наркотици е необходим качествен инструктаж на служители и е възможно да възникнат проблемни ситуации, а действията могат да доведат до превишаване на полицейски правомощия, но се е надявал, че това няма да се случи и може да се мине без осъществяване на контрол от негова страна, а само впоследствие да се информира за хода на операцията. Служителят е разчитал, че последващото му информиране е достатъчно, за да се гарантира законосъобразността на действията на участниците в операцията.

При служебно извършена проверка в деловодната програма на Административния  съд- Пловдив е констатирано, че друг от наказаните полицаи оспорва дисциплинарното си наказание "мъмрене" за срок от 1 месец, а на комисар Ташев - "порицание" за срок от 1 година. Според съда, има нарушение на принципа за съразмерност, поради което оспорената заповед се явява постановена в противорение с целта на закона. 

Административният съд отменя дисциплинарното наказание на комисар Георги Ташев и осъжда Министерството на вътрешните работи да заплати разноските по делото в размер на 810 лева. Решението не подлежи на обжалване.


Още по темата: общо новини по темата: 42
23.04.2024 »
09.01.2024 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
17.05.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Свинските черва са навързани.Не се сетиха да пуснат двама цивилни "клиенти",а и все пак някои от тях са навътре в нещата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: