Студенти от Пловдив заплашиха с протест заради зеления сертификат и "принудителната ваксинация"

Автор: Георги Кирилов
Коментари (26)
10:59 / 10.01.2022
6552
Студенти ПУ "Паисий Хилендарски" са твърдо против зеления сертификат да бъде въведен в университета. Габриела Дамянова и Костадин Павлов са изготвили официално писмо до редица български политици, с което да изразят несъгласието на българските студенти с това достъп до висшите учебни заведения да имат само притежателите на т.нар "зелен сертификат". 

"В подобни едни мерки ние виждаме неправомерно отнемане и ограничаване на нашите граждански и въобще човешки права и свободи. Вярваме, че всички ние, студентите, имаме право на образованието, за което плащаме години наред. Смятаме, че наличието на сертификат, ваксинацията и тн. са избори, които всеки човек би трябвало да вземе сам за себе си, а не условия за учене, работа и въобще за живеене. Ние всички сме привърженици на присъственото обучение и това е нещо, което трябва обезателно да се подчертае. Нашата кауза не е срещу връщането ни в университетите. А срещу принудата, насилието и дискриминацията."

В своето писмо лекари, които винаги са били на "контра" с тези, които взимата решенията за управлението на кризата с COVID-19 в България - Атанас Мангъров, Антония Първанова, Андрей Чорбанов и Георги Тодоров.

За да аргументират своето несъгласие относно задължителното въвеждане на "зеления сертификат", те цитират членове от Конституцията на България, Всеобща декларация за човека и Харта на основните права на ЕС.

В писмото си обясняват и какви са били последиците от дистанционното обучение:

"Ние, студентите и преподавателите, сме привърженици на присъственото обучение и желаем да се върнем в университетите, но не и когато за това ще бъдем принудени да изпълняваме условия, които са в противовес с нашите разбирания, желания и здрав разум. Дистанционното образование ни направи асоциални, неграмотни и фанатизирани, затова нашият призив е – нека се възобнови нормалното обучение, без ограничения, условия и насилие", пишат още те в писмото.

Те заплашват и с протест, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

В случай, че бъдем принудени да се имунизираме или да си правим периодично PCR тестове и нашите искания не бъдат удовлетворени, ние, студентите и преподавателите, изказваме готовност да предприемем стачни и протестни действия, с които да защитим свободата си.

Писмото ще бъде изпратено до редица български български политици, сред които са премиера Кирил Петков, здравния министър Асена Сербезова, председателите на парламентарните групи на партиите в НС - Андрей Гюров ("Продължаваме промянята"), Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Мустафа Карадайъ (ДПС), Георги Свиленски (БСП), Тошко Йорданов (ИТН), Христо Иванов ("Демократична България") и Костадин Костадинов ("Възраждане").


Виж коментарите (26)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).