Страшен скандал назрява в Пловдив! Бутането на незаконните ромски постройки стигна до Страсбург!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (20)
15:52 / 21.04.2017
24138
В началото на следващата седмица пресконференция ще даде комитет "Право на жилище - район Северен Пловдив". Повод за това са подадени жалби в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу плановете на районната администрация за събаряне на къщи и лишаване от правото на жилище на жители на "Северен", научи Plovdiv24.bg.

Говорител на инициативния комитет се оказа небезизвестният Васил Къдринов. Последната му инициатива е от края на миналата година, когато поиска повишение заплатите на служителите на "Чистота" със 100 лева от тяхно име.

Що се отнася до акциите в район "Северен", то събарянето на незаконните къщи в "Арман махала" започна още в края на миналата година. Аргументът на районната администрация бяха, че къщите са построени върху общинска земя, за тях съдебните процедури са приключили и заповедите на район "Северен" за събарянето им са влезли в сила. 

Сагата с незаконното строителство в "Арман махала" е от години. Още през 2015 година Ралев разказа пред Plovdiv24.bg следното:

"През 1984 година при строежа на Малкия гигант на това място е имало ромски къщи. Заради строежа те са били премахнати, като собствениците им са обезщетени с апартаменти в новия блок. Те обаче продават тези нови жилища и си построяват незаконни имоти на общински терен. 

В годините назад два пъти РДНСК са издавали констативни актове. От 2012 година обаче правомощията за такива сгради са прехвърлени на районните администрации. Аз като кмет съм издал констативни актове и заповеди за премахване на тези незаконни постройки." 

По думите на Ралев отделно проектът за булевард "Северен" предвижда той да мине от северната страна на къщите, покрай болница "Свети Иван Рилски", "Кауфланд", после прави едно "ухо" и съответно тези постройки биха пречели на начинанието. "Неслучайно този терен е оставен незастроен. Въпросният булевард е предвиден отдавна и затова мястото е празно", сподели тогава Ралев.

Припомняме също, че миналата седмица (11 април 2017 година) бе направена дългоочакваната първа копка на новия булевард "Северен".

Виж коментарите (20)

Още по темата (117):
10.04.2023 Асан: Липсват 17 000 евро, 1.3 кг злато, техника, документи и дори килимчето за молитва
27.12.2022 Бутат незаконния палат в Аджисана на ромския лидер Ашим Асан
06.12.2022 Багер бутна къща в Пловдив
20.07.2022 Изграждат открит паркинг на голямото сметище срещу КАТ
18.06.2022 Съд даде разрешение за събаряне на незаконната къща на Ашим Асан
18.05.2022 Ашим Асан: Нещата са много сериозни и Стаменов ще има проблем!
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).