ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стоян Алексиев: Срамота! Не може да се види другият бряг на Марица!
Автор: Диана Бикова 12:27 / 12.10.2022Коментари (7)7944
Темата за буйната растителност в и около река Марица избуя отново в последните седмици. Коментар направи и кметът на район "Северен" Стоян Алексиев, който  публикува снимки на почистеното корито и написа: "Река Марица!!! Снимките съм ги правил 2017 г., когато бях директор на ОП "Градини и паркове" и бреговете и островите бяха окосени".

"Залагахме на превенция, а не чакахме растителността да израсне. Имаше лебеди, патици, бобри, видри. Сега не може да се види другият бряг" - коментира пред Plovdiv24.bg Стоян Алексиев

Докато е бил директор на общинското предприятие, само за окосяване на тревата и почистване на наносите в бюджета си е предвиждал около 60 000 лева на година. Средствата се използвали за машини, оборудване, материали. Направил такава организация, че речна бригада от 10 души приоритетно била ангажирана с поддържането на Марица. Работниците разполагали с косачки, резачки, прикачен инвентар шредери, лодка. В резултат тревата покрай бреговете, а и вътре в коритото, включително и в островите, винаги била окосена. 

"Доста труд положих, за да поддържаме добра проводимост на реката. Когато се прави редовно, регулярно и постоянно почистване - после няма нужда от тежка техника. Сега слушам само оправдания, че било мъчно и трудно. Имало проблеми, проблемите се превръщали в задачи, но накрая задачите стават неудачи. Дори сега мога да им кажа как да си свършат работата, но никой не ме е потърсил" - каза Алексиев.

"Реката до ден днешен се поддържа, има екип и трактор с мулчер, който дори в момента работи" - контрира настоящият директор на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев.

Последното основно почистване на растителността е било през 2010-2011 г. Според специалисти такова трябва да се предприема след 6, 7, максимум 8 години, след което следва период само на поддържане. Още преди 4-5 години е била коментирана необходимостта от ново основно почистване, но не е направено.

"Островите са се образували преди повече от 2 години, дърветата са от преди аз да бъда директор. Заради наносите и коренищата няма как да стигнем с лодката до проблемните зони. Около мостовете сме изрязали дърветата, но не можем да ги изнесем с нашата техника" - допълни директорът.

Козарев обясни, че растителността и коренищата израстват много бързо заради благоприятната среда и колкото повече се режат толкова повече избуяват. Като пример посочи папурите, които само за една година са стигнали 4 метра височина.

В прикачената галерия със снимки можете да видите как е изглеждала реката през 2017 година.



Още по темата: общо новини по темата: 126
11.04.2024 »
10.04.2024 »
18.03.2024 »
05.10.2023 »
21.09.2023 »
14.09.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
СТОЯНЕ КМЕТЕ ТИ САМО В КАБИНЕТА ЛИ СТОИШ - ЗА КАКЪВ ЧЕП СИ ТАМ НЕ ВИДЯ ЛИ ТЕЗИ ДЪРВЕТА ИЛИ СА ТЕ ИЗБРАЛИ ЗА ЧЕРНИТЕ ТИ ОЧИ .
+1
 
 
ако се поддържа регулярно и това става с ресурс на Паркове и градини, сега как ще се източат 7 мил лева от общината и то при директно договаряне без обществена поръчка. Няма прогноза за валежи , няма експертиза , няма анализ но изведнъж някой му хрумва идеята ,че ако обявим бедствено положение веднага ще има договор, няма нужда от общ поръчка. времето ще ни умори от суша те бедствено положение и 6 метра вълни, много филми са гледали тия хора. Но важното е да вземем парите.
-1
 
 
И с какво ми се хвали Алексиев-по негово време Марица приличаше на мръсен канал.Съгласен съм, че коритото трябва да се почисти,но на кого вадят очите върбите покрай двата бряга,та трябва да се премахнат.Това е част от зеленото богатство на Пловдив и всякакви кретенски вопли за евентуални наводнения /които едва ли ще се случат следващите 100 години/,са смехотворни.И трябва ли това зелено богатство да се унищожи,заради стеснения и ограничен умствен капацитет на болшинството управници.Кореняк пловдивчанин съм дванайсто поколение и виждам тъпата селяндурщина какво направи с този красив град.Пожалете поне река Марица-един от неговите символи
-1
 
 
Браво, г-н Алексиев. Докато бяхте директор, реката никога не е изглеждала така. Просто сегашният директор не става.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: