ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Столетник и ветеран от Втората световна война, роден в пловдивско село: Като звънне телефонът, успокоявам се - не са ме забравили
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:53 / 25.12.2023Коментари (0)19148
© БТА
Късмет ми е донесло името - станах на сто години и не съм забравен, каза толетникът и ветеран от Втората световна война Христо Стоилов пред БТА. Днес той ще празнува името си за стотен път и ще го прекара, както всички други празници, със своите внуци.

Христо Стоилов е роден на 14 септември 1923 година в пловдивското село Свежен. Детството си прекарва там, има двама братя и една сестра. Има почти 30 години стаж в Българската армия като военнослужещ. Кавалерист съм, бях войник в Кавала, после служих в Драма, разказа той.

"След като се уволних, хареса ми армията и се записах. Никога не съм спирал да работя, след като се пенсионирах от армията, работих в оръжейния завод в Казанлък, после няколко години в хранителен магазин", каза той. Стоилов допълни, че на младини е бил и актьор в местния театър.

С покойната му съпруга Димитрина са имали лозе, където са прекарвали цялото лято в работа. Спазвали са строг природен режим, гледали са зеленчуци и малко животни, прекарвали са време със своите внуци - най-важното за тях.

На младите пожелавам само това - да са живи и здрави, да работят и да станат на сто години като мен, посочи той. "Не знам каква е тайната и как се става на сто години. Винаги съм бил в движение, то е здраве и живот. Всичко трябва да бъде нормално - яденето, работата и почивката също. Каквото и да е полезно, превишиш ли - е вредно", каза столетникът. Той допълни, че е пил "по чашка" и е пушил по няколко цигари в компания, но не и през останалото време.

Христо Стоилов предпочита да не си спомня за Втората световна война и за фронта.

"Ами какво е фронтът - фронт, това е, отиваш и не знаеш дали ще се върнеш. Ако не те убият, убиваш. Лошо нещо е войната", коментира той.

Доскоро се събирахме редовно и се уважавахме, но не останаха вече фронтоваци, посочи още Христо Стоилов, но отбеляза, че не иска да говори за изгубените хора.

"Никога не ме забравят, уважават ме, ето и днес не са ме пропуснали и са изпратили пакет за именния ми ден", коментира той.

Стотния си рожден ден е отбелязал в Казанлък и е получил почетен плакет на министъра на отбраната Тодор Тагарев, връчен лично от командира на 61-ва Срямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов. Специална изненада са му направили и екипа на Социалния домашен патронаж.

Дните си столетникът прекарва предимно вкъщи, където живее и се обслужва сам.

"Не ме слуша единият крак и не виждам добре, затова сега излизам само около блока за малко свеж въздух", каза той.

Според него най-голямото щастие са децата, само те са радостта за един възрастен човек. Близките му го посещават често, а всички празници прекарват заедно, както ще бъде и днес. Ежедневието си определя като "самотно понякога", усмихва го това някой да го посети и да му се обади. "Като звънне телефонът, успокоявам се - не са ме забравили", посочи Стоилов.

Близките му го определят като изключително добър и скромен човек, като образец за достойнство и отдаденост. Те казват, че през последните десетилетия никак не се е променил. За сто години той не е изгубил чувството си за хумор. На по-младите Христо Стоилов пожела да доживеят до сто години и когато това стане, да не забравят да го поканят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: