ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спор около обект на 5 метра от Главната, който съществува от 1956 година
Автор: Цвети Тончева 18:21 / 17.04.2023Коментари (0)14570
© Google
Собственичка на търговски обект в центъра на Пловдив събира неправомерно наем под масата в продължение на 3 години, след това заплашва. Това твърди един от бившите наематели, който пита чрез Plovdiv24.bg възможно ли е една фирма да отдава под наем незаконен обект, а държавата и общината да са безсилни да направят каквото и да е. Разказва още, че е бил измамен и ще търси обезщетения за това. Съмнява се, че институциите у нас не работят.

Ето и целия сигнал, който нашият читател ни изпрати:

"Става въпрос за магазин за алкохол и цигари в центъра на улица "Христо Г. Данов" 4. От 2018-а магазинът е започнал дейност като такъв. До 2021-ва година наемател е фирма "Викимар ЕООД, а наемодател, тоест фирмата, която събира наема, е "Протеа 2000“, с мол Милена Каменова - собственик също на верига аптеки "Запад“.

Госпожата няма никакви документи за собственост, но сключва договор с "Викимар“ за 3 години, с наем от 500 лв., а след това се вдига на 1000, като наемът е плащан на ръка, без фактура в аптеката до магазина. През това време фирмата собственик на съседната сграда, към която е прикрепен магазинът, започва дела и да пуска жалби срещу магазина, защото нарушава целостта на тяхната сграда, от което община Пловдив, район "Централен“ дават да се разбере, че този обект е незаконен и трябва да бъде премахнат.

Изпратени са писма и са предупредени фирма "Протеа 2000“ и "Викимар“. Когато е съобщено това на фирма "Викимар“, те решават да продадат бизнеса, тоест да преотстъпят правото на ползване на друга фирма, като в договора на "Викимар“ и "Протеа 2000“ има клаузата, която позволява това. И това се случва през септември - октомври 2021- ва, когато наемател става фирма "Ангелов груп“ 78 ЕООД, с Мол - Радослав Ангелов.

Малко след като започва дейността си там, той разбира от госпожа Каменова, че има някакъв проблем, заплашва, че ще го изгони, вдигне наема и тъй нататък. В крайна сметка до гонене не се стига, но наемът вече става 1200 лв. с ДДС, като плащането се извършва вече по банков път и има фактури, които се издават.

Забележете, обектът все още е незаконен и се водят дела, като "Протеа 2000“ и госпожа Каменова много добре знаят и дори обжалват решения на съд, община и други, с цел печелене на време. През 2022-ра година майката на жената, с която живея на семейни начала, поиска да инвестира събрани от нея средства в даден бизнес.

Тъй като аз се занимавам с търговия и собствен бизнес от години, й споделих, че съм видял обява за магазин на топ локация в града и е добра инвестиция. Решихме, през септември същата година, да купим бизнеса. Договорихме се с Радослав Ангелов, собственик към тази дата на фирма "Ангелов груп“ 78 ЕООД за сумата от 30 000 лв. да ни прехвърли фирмата наемател и бизнеса си. Това се случи през началото на октомври 2022-ра година.

Няколко пъти го помолих да ни срещне с наемодателя, за да подпишем нов договор. Отговаряше, че това били хора от София, възрастни, които трудно биха дошли и да си плащам сметките и наема редовно, на дадената банкова сметка и така нататък. Започнахме дейност.

Но тъй като много се усъмних в това, че нямаме връзка с наемодателя, реших да намеря човека или хората собственици по мой начин. Така се свързах с госпожа Каменова. Представих се кой съм, коя фирма сме и всичко общо взето, запознах я със ситуацията. Тя много се ядоса и заплаши да ни изгони, да ни вдигне наема двойно и прочие. Аз категорично отказах.

В отговор получих още заплахи и че според нея Радослав Ангелов ни е измамил. От тогава, не сме имали контакт. Плащахме си наема и работихме. Така, до началото на февруари тази година, когато моя адвокат ми се обади да ми каже, че магазинът предстои да бъде бутнат в най-скоро време. Общо взето имах около седмица да предам обекта.

Научих от адвокатката на отсрещната страна, че след 7 години съдене, оспорване и тъй нататък, най - накрая съдът е определил в крайна инстанция и е издал заповед за доброволно изпълнение по събаряне на обекта. Искам да забележете няколко неща, а именно - една фирма позволява да се ползва незаконен обект, отдава го като свой, събира неправомерно наем, а 3 години го събира под масата.

За мен това е една схема, пред която 7 години държавата и общината са били безсилни да направят каквото и да е. Поради много добрата локация, много хора биха се подвели да развиват дейност там. Случилото се е просто прехвърляне на горещия картоф. Потърсил съм обезщетение от двете страни, но никой няма желание да даде такова, като си мислят, че всичко ще се размине и отекне.

Всички знаем,че институциите в България се активизират след медиен шум, затова първо се обръщам към вас.“

Plovdiv24.bg потърси коментар по случая от кмета на Район "Централен“ Георги Стаменов. Ето какво ни отговори той:

"Там обектите са два, на номер 2 и на номер 4. Целият казус е от частноправен характер през годините за това чия е собствеността върху обекта. След множество съдебни дела между страните съдът е постановил чия е собствеността. Магазинът в действителност съществува още от 1953 или 1956 година, с решени ена Градския народен съвет тогава.

В първите години на демокрацията магазинът от лека покривна конструкция се премахва, прави се ремонт и се излива бетонна плоча за двете сгради странично. Имахме сигнал преди години, че тази бетонна плоча е изградена без надлежните документи. Бе издадена заповед за незаконно строителство, след което заповедта бе обжалвана.

Но съдебното решение в крайна сметка влезе в сила. Към днешна дата собствеността е ясна, няма проблем магазинът да функционира, но трябва тази бетонна плоча да се премахне и да се направи покрив с надлежни документи. Дали ще се направят колони, или лек вид покрив с покритие, което да е от керемиди, това е воля на собствениците. Тук администрацията няма решения.

Отношенията за наемите са чисто финансови между двете страни, общинските администрации не ги разглеждат. Ако имат претенции, да си ги решават в съда. А ако има някъде нарушения, има компетентни интитуции, които да ги разгледат.

Обектът си е там от 1956 години, само бетонната плоча не е по закон и следва да бъде премахната и да се изготви проект, надлежно съгласуван с НИНКН, с МК, с администрацията, да се издаде разрешение за строеж, да се изпълни проекта, да се въведе в експлоатация и целият казус да приключи.

Оттук насетне, воля на собствениците е как ще си управляват актива", поясни Георги Стаменов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Променят визията на Центъра - правят го още по-хубав
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: