София и Пловдив "изсмуквали" не само икономиката, но и хората от регионите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (39)
13:46 / 18.01.2018
23299
През 2015 година по официални данни произведената в София продукция е била 43%. Тенденцията е всяка следваща година този дял да се увеличава средно с около 1%. Така вероятно до края на 2018 година столицата ще има 46% дял в създавания в България брутен вътрешен продукт. В свой анализ Институтът по пазарна икономика разглежда неравномерното икономическо развитие на страната през последните години и очертава икономическите центрове, където се "прави" БВП на страната. Картата на тези икономически центрове показва няколко много сериозни проблема. Първият - в страната има райони, при това като площ те не са никак незначителни, където икономическата дейност е символична.

Потвърждава се изводът, че Северозападна България е такъв регион. Тук ресурсите от производство и работна сила се изчерпват бързо и обезлюдяването и миграцията са най-силните процеси. Лошото е, че това не се отнася само до Северозапада. Подобно е положението и в Югозападна България, където само Благоевград е причислен към икономическите центрове с национално значение. Същото е и положението с Родопите, макар че чисто географски общините там са близо до втория по значение и развитие икономически център около Пловдив. От изложените факти се вижда, че Южна България като цяло се развива по-добре икономически от Северна България.

Една от възможните причини е в развитието на инфраструктурата, но тя далеч не обяснява всичко. По-скоро главните причини за това дебалансирано икономическо развитие са три. Първата е свързана с централизирането на приходите в държавата и вторичното им разпределение от столицата. Това "връзва" ръцете на общините да привлекат инвестиции и да осигурят работни места, за да останат хората по родните си места.

Втората е липсата на държавна политика при изграждането на икономически структури и съответната инфраструктура. Работи се на парче, запушват се дупки или се одобряват проекти по политически причини, а в същото време региони с потенциал да развиват силна местна икономика са оставени на доизживяване. Третата причина е жестоката демографска криза, в която е страната. София, Пловдив, Варна и още 1-2 областни центъра на практика "изсмукват" не само икономиката, но и хората от регионите. И това не е от сега, то продължава вече 30 години. Няма как при това положение да имаме относително равномерно икономическо развитие и заетост в регионите извън големите центрове.

Докога икономиката на България ще издържи тези дисбаланси, никой не може да прогнозира. Но струпването на работа, хора и свързаните с населението дейности и услуги на едно или няколко места не е добър знак за бъдещето. Защото въпреки огромната си роля за икономиката на страната, София далеч не е България. И не се знае докога столицата ще издържи постоянно увеличаващото се население, с всички произтичащи от това проблеми - транспортни, екологични, комуникативни и социални.


Виж коментарите (39)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).