След трето класиране в Пловдивския университет са заети 97% от местата

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
13:57 / 30.07.2019
4360
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Над 97 на сто от местата по държавна поръчка в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ са заети след трето класиране. Процентът съответства на 3139 души – 2678 в редовна и 461 в задочна форма, като още 597 са записани за платено обучение, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев.

През последната декада винаги след трето класиране бройките от акредитирания план за прием са запълвани до над 90 – 95%. Следването на тази традиция показва ясно предпочитанията на младите хора дори в продължаващата с години демографска криза, коментират от Учебен отдел на висшето училище. Оттам припомнят, че след първо класиране тази година бяха заети 70% от местата, а след второ – над 85%.

С нацяло изпълнен прием са професионалните направления "Педагогика“, "Педагогика на обучението по...“, "Филология“, "История и археология“, "Философия“, "Социология, антропология и науки за културата“, "Психология“, "Политически науки“, "Социални дейности“, "Администрация и управление“, "Икономика“, "Информатика и компютърни науки“ и "Изобразително изкуство“.

94.74 на сто или 126 от обявените 133 места в "Право“ са запълнени. За останалите свободни 7 места може да се кандидатства според изискванията на допълнителния прием, публикувани на сайта на висшето училище. Там има информация за запълване и на всички свободни места в ПУ "Паисий Хилендарски“, както и за допълнителен прием в платено обучение по специалностите, за които всички места по държавна поръчка са заети.

В професионално направление "Химически науки“ бройките са запълнени до 95.65% и има единични свободни места за бакалавърските програми "Химия“, "Химия с маркетинг“, "Компютърна химия“ и "Анализ и контрол“. Незаето е само едно от обявените 35 места в новата бакалавърска програма "Фармацевтични биотехнологии“ на направление "Биотехнологии“.

Също само 1 свободно място има и в редовна форма на специалността "Национална сигурност“ от едноименното направление. Тази година бяха обявени по 20 места в редовна и задочна форма по държавна поръчка. Бакалавърската програма дебютира миналата година в ПУ "Паисий Хилендарски“, но само във вариант с платено обучение. И в момента има 72 души, които са избрали платената форма. 

Четири от 28-те места в направление "Музикално и танцово изкуство“ също са свободни. В професионално направление "Машинно инженерство“ не са заети 8 места в специалностите "Автомобилна техника“ и "Машиностроителна техника и технологии“. В единствената специалност на направление "Електротехника, електроника и автоматика“ – "Електроенергийна техника“, има 16 свободни места. Общо 15 са свободните бройки в трите специалности на направление "Математика“ – "Бизнес математика“, "Математика“ и "Приложна математика“.

В "Комуникационна и компютърна техника“ заети са 93.13% от местата, което съответства на 149 от всички 160 места в направлението. Свободни бройки има в специалностите "Компютърни и комуникационни системи“, "Телекомуникации с мениджмънт“ и "Хардуерни и софтуерни системи“.

При "Физически науки“ има 39 незапълнени места за редовно и 9 за задочно обучение в три от четирите специалности на направлението – "Екоенергийни технологии“, "Инженерна физика“ и "Медицинска физика“. Изцяло запълнени са редовната и задочната форма на четвъртата бакалавърската програма – "Технологии в телекомуникациите“. Остават незаети и 12 места в специалността "Теология“ от професионално направление "Религия и теология“.

Все още не са запълнени и 15-те места за специалността "Актьорство за драматичен театър“ от област "Театрално и филмово изкуство“, но за нея изпитите по дългогодишна традиция на ПУ "Паисий Хилендарски“ се провеждат през м. септември в три кръга, в три последователни дни. Тази година определените дати са 12, 13 и 14 септември. Продължава приемането на документи за кандидатстване за специалността.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).