Скандал! Концесионер си помисли, че този подлез в центъра на Пловдив е негов!

Автор: Васил Динев
Коментари (2)
09:00 / 02.12.2017
50036
"Има действаща концесионна процедура, която изтича през следващата година, зави кметът Иван Тотев по казуса с концесията на Археологическия подлез, нажежил страстите в града под тепетата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"С оглед на плана за управление на обектите, с които искаме да кандидатстваме в индикативния списък на ЮНЕСКО, едно от условията е да имаме ясна стратегия как ще бъдат управлявани те. Задължително условие е обектите да имат план за управление, който не включва отдаването им на концесия. Не вървим към вариант разваляне на концесията, тя просто няма да бъде продължена", поясни градоначалникът.
 
Той бе категоричен, че в случая се касае за договор, който  има своите условия и в момента, в който изтече, двете страни по него трябва да се разделят приятелски. По думите му това не означава, че Община Пловдив не може да търси партньорство за управление на подлеза, но то трябва да е под друга форма като например договор за наем. На въпрос - има ли вече план на кого може да бъде отдаден обектът по тази линия и възможно ли е това отново да е Георги Иванов - Жорж Трак, то Тотев бе категоричен, че за процедурите си има закон. 

А обвинението, че Трак е научил новината за концесията от медиите, кметът коментира по следния начин: "В момента правим планове за управление на три обекта, имаме комисия на министерството, работим сериозно. Тази концесия не ни е тема сега, ще говорим с концесионера през лятото, когато дойде време за това. В момента нито сме длъжни да разговаряме с него, нито ни е работа да правим това."

Самият Жорж Трак коментира от своя страна за Plovdiv24.bg, че не вижда причина концесията на подлеза да не бъде удължавана. Според него не съществува изискване, което да задължава обекти, кандидатстващи за ЮНЕСКО, да не бъдат отдавани на концесия.

Кремена Рожевски - шеф на дирекция "Устройство на територията" към Общината каза, че ако обектът е от световно значение, не може да бъде част от концесия. Към момента подлезът не е такъв, но ако ни приемат в ЮНЕСКО с Голямата базилика, тогава вече става от световно значение.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).