Силен камбанен звън огласи Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:25 / 25.03.2020
12508
Силен камбанен звън от католическата църква огласи центъра на Пловдив около 13,00 часа днес. Все още няма официална информация дали това е като част от борбата с коронавируса. Например в Ловченската епархия бе решено камбаните да бият от 12:00 ч. на обяд в продължение на 2 минути като знак на борбата срещу коронавируса. Това стана ясно от заръката на митрополит Гавриил.

"Известна е благодатната лекуваща сила на камбанния звън. В по-ново време има и научни проучвания, които потвърждават мощното целителното въздействие на звъна от църковните камбани. По традиция в Православната църква по време на големи епидемии от заразни болести Църквата е благославяла ежедневното биене на камбаните, което е низвеждало Божията благодат и е помагало за преодоляване на епидемията. Освен това камбанният звън умиротворява и радва човешката душа, вдъхновява я с духовна бодрост и окриление, призовава към покаяние", отбелязва владиката.

"Призовавам над Вас Божието благословение, Ваш в Христа усърден молитствувател", апелира още дядо Гавриил. 

Вчера патриарх Неофит отправи молитва за изцелението на българския народ от коронавируса, но отново не призова миряните да не посещават църквите, за да не се събират много хора на едно място. Единственото, което той каза, беше следното:

"С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия Синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йоан 16:33). 

"Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим", каза още патриархът.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).