ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Савина Петкова: Знам как да накараме Общината да работи за интересите на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:53 / 12.10.2011Коментари (2)4581
©
Савина Петкова е на 43 години, магистър по право от СУ "Св.Климент Охридски". През периода 1994-2000 г. е адвокат към Пловдивска адвокатска колегия, от 2000 до 2008 г. е първоначално старши, а по-късно главен юрисконсулт в община Пловдив. От септември 2008 г. до настоящия момент е директор на дирекция "Правно-нормативно обслужване" в община Пловдив. Омъжена, с едно дете - дъщеря на 19 г. Савина Петкова е кандидат за общински съветник от листата, с мандат на ПП "Обединена социалдемокрация". Тя е на трето място, като първи е частният съдебен изпълнител Величко Апостолов, който е и кандидат за кмет на Пловдив. Листата е изградена изцяло на гражданска квота, без партийни секретари на избираемите места, което се случва за първи път в България. Пловдивчани, които искат да подкрепят Савина Петкова да стане общински съветник, а Величко Апостолов - кмет, могат да гласуват като сложат знака "Х" в квадратчето с номер 40 в бюлетината за общински съветници и в бюлетината за кмет.

- Защо се кандидатирате за общински съветник?

- Общинските съветници на практика вземат управленските решения в Пловдив. В дългогодишната си практика съм била свидетел как добри предложения на кмета не могат да се реализират поради неразбиране или откровено казано - заради политически интереси на общинските съветници. Затова е много важно именно в този орган на местното самоуправление да има хора, които разбират проблемите на града и са грамотни по отношение на решенията, които е необходимо да се вземат. Само добрите намерения не са достатъчни. Необходими са и воля, и разум, а и като юрист мога да кажа: необходимо е и разбиране как да се случат нещата. Защото едно добро, но незаконосъобразно и неиздържано предложение единствено може да навреди. И много пъти сме били свидетели как общински съветници внасят предложения, изцяло породени от добрата им воля да свършат нещо за града, но тези предложения противоречат на закони, на предишни решения и като краен резултат нищо не се случва.
 
Именно затова имам самочувствието, че не само притежавам добрата воля да свърша нещо за Пловдив, но и че знам как и мога да го постигна. С кандидата за кмет на Пловдив Величко Апостолов и ние - хората около него, подкрепени от политическа партия "Обединена социалдемокрация", имаме много добри идеи за управлението на града и всеки един от нас ще работи за тяхната реализация. Като директор на дирекция "Правна" в общината през последните години съм придобила достатъчно опит и знам как тези идеи да ги облека в необходимата законова форма. Другото е, че знам кои са слабите места на добрите идеи и предложения и мога да ги избегна. Знам отвътре проблемите на общината - от законосъобразността на актовете на кмета и общинския съвет, до финансирането.

- Познавате отвътре "кухнята" на общината. Какво видяхте през тези 11 години работа в кметството? 

- В общината постъпих през 2000 година като старши юрисконсулт, а впоследствие станах главен юрисконсулт. И трябва да призная, че въпреки не много големите си очаквания за професионална реализация, за тези вече 11 години научих много и придобих един завиден опит специално в областта на общинското право. Защото дейността в общината е много специфична и в същото време обхваща почти всички сфери на правото: общинска собственост, обществени поръчки, административни, граждански и търговски дела, подготовка на подзаконови нормативни актове - наредби и правилници, подготовка на предложения за решения на общинския съвет, заповеди, договори и други. Невъзможно е да се изброи многообразието на правната работа в общината. Именно поради това е голям напливът на колеги, когато има свободна позиция. Заплатите са ниски и бих казала - дори обидни за труда, който се полага, но в замяна се получава един отличен теоретичен и практически опит, който може да бъде от огромна полза в бъдещата реализация на един юрист. Адвокатите броят своя успех финансово, ние пресмятаме успехите си по делата, които сме спечелили, макар и в почти 100 % от случаите обществеността да не е осведомена за тях. 

Като пример мога да посоча няколко знакови за общината дела, които аз съм спечелила и се гордея с това:

- Делото за собствеността върху сградата, намираща се на ул."Васил Соколов "№2- Младежки дом, по отношение на която имаше претенции от страна на Читалище "Хр.Г.Данов".

- Делото за собственост върху дворни места съответно от 26 460 кв.м. и 29 292 кв.м. на територията на бившия Парашутен полк.

- Делото за собственост върху дворно място с построена върху него сграда, намиращо се в Старинен Пловдив, паметник на културата - става дума за известната Павлитова къща, по-полярна сред гражданите на Пловдив като Синята къща.

- Делото за собствеността върху сградата на ул."Райко Даскалов"№1 - бившата книжарница "Отец Паисий".

- Политически ангажирана ли сте?

Не членувам в политическа партия и дори - в сдружения. Може би причината е, че в България лявото и дясното пространство са силно размити и партиите се създават и съществуват не заради обща идея, а заради обща трапеза, колкото и грубо да звучи. Човек, който иска да помогне на града си, не е необходимо да изповядва определена идеология, необходимо е само да има добра воля и средства за постигане на целите. Искам да посоча и обстоятелството, че листата на г-н Апостолов е съставена изключително от експерти и професионалисти, а не от политически ангажирани лица. Нашата водеща цел ще бъде доброто на Пловдив, а не добруването на конкретна партия или личност. Аз нямам партия, която да ме задължава да гласувам по определен начин. И няма механизъм, по който да ме принудят да постъпя против съвестта си.

- Много хора свързват юристите на общината със скандалния опит да се заграби общинската фирма "Ритон". Защо се стигна до този казус?

- Казусът "Ритон" е знаков за община Пловдив. Той е пример как, когато няма добра организация и управленски решения, може да се стигне до подобна загуба. Пример е и за това как може да бъде подценен трудът и отговорността на юрисконсултите, както и тяхната голяма натовареност. Последното се дължеше, а и до днес продължава да е така, на огромната правна материя, с която се налага да работят общинските юрисконсулти, както и на недобрата организация на работа на администрацията, сред която продължава да се счита, че познаването на закона е приоритет и работа единствено на юристите. Независимо от това, че ръководството на общината беше уведомено за случилото се навреме , казусът "Ритон" беше подценен и се реагира едва след шума по медиите. Това донякъде беше и полезно, защото след този случай всички дела и постъпващите в общината документи се гледат изключително внимателно и подобен случай няма да се допусне. 

- Защо се включихте в екипа на кандидата за кмет Величко Апостолов?

- Познавам Величко Апостолов от 11 години и имам преки впечатления от него като човек и като професионалист. Много мога да говоря за неговите качества, но считам, че те са видни от неговата професионална реализация и от многото приятели, които винаги са до него. За мен това, което го отличава от останалите кандидатури е, че той винаги е имал собствено мнение и не е допускал, дори когато беше подчинен в общината, да му влияят в полза на едно или друго лице. Като общински юрист винаги защитаваше интересите не само на общината, но и на града. Има разлика, затова така ги посочвам - не винаги интересът на общината е съвпадал с интересите на Пловдив. А Величко Апостолов винаги е защитавал интересите на града и това ще продължи. Той е почтен и най-вече - можещ и знаещ човек. За разлика от другите кандидати, на него не му е необходимо да се обучава три години, докато разбере кой за какво отговаря в общината и какво трябва да се свърши. А това е важно, защото е типично за България политиците да се учат поне един мандат какво трябва да правят. И от толкова обучение на наш гръб резултатите са очевидни.

- Като общински съветник какви са промените, които най-напред бихте предприели?

- Ще настояваме за промяна в структурата и числеността на общинската администрация. В момента структурата е изключително тромава, връзките между звената са затруднени и бавни и резултатът е неработеща администрация. Звената, върху които се крепи управлението на община Пловдив се задъхват от липсата на достатъчна кадрова обезпеченост, докато други в кметството откровено бездействат. След това трябва да се определят и правомощията на районните кметове. С тях трябва да работим заедно като един екип, а не като отделни "феодални царства", нямащи нищо общо помежду си. Приоритетите ни са описани в програмата за управление, като ще започнем да ги изпълняваме още от първата сесия на новоизбрания ОбС.
Всички ние сме хора доказали, че от работа не се притесняваме. Важно е какво влияние ще имаме в общинския съвет, за да наложим нашите идеи. Мнозинството в съвета трябва да работи в интерес на града, а не в интерес на партиите.


Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Простаците са непобедими!
на 12.10.2011 г.
+3
 
 
Изглежда е много сладък кокала в политиката заявявам публично ,че следващите избори и аз ще се кандидатирам ,може и пък да стане знам ли??
+2
 
 
Единадесет години и стоиш на ниска заплата. Има големи компании, които дават добри заплати на юристите. Или си глупава или не казваш какво се дава под масата. Вън от чадъра!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: