ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Савина Петкова, "Браво, Пловдив": Ще бъдем там, където са и хората
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:39 / 02.10.2023Коментари (0)5243
©
Савина Петкова е родена в Пловдив през 1968 година. Завършила е  СОУ "Св. Константин - Кирил Философ", а след това става магистър по право в СУ  "Св. Климент Охридски". Експерт по административно и гражданско право.  От 1994 до 2000 година е адвокат на свободна практика и член на адвокатска  колегия в Пловдив.

През 2000 година става юрисконсулт в Община Пловдив, като от 2008 до 2011 година е директор на дирекция "Правно-нормативно обслужване". През 2015 година е избрана за общински съветник, като местният парламент я избира за председател.  В мандат 2015 -2019 година е член и на Управителния съвет на Националната асоциация на Председателите на Общинските съвети в Република България.

След края на мандата през 2019 година тя се оттегля от политиката, като посвещава време на своето семейство. Савина Петкова е сред учредителите на "Браво, Пловдив", като участва дейно в организацията на различни събития.

На изборите за кмет на Община Пловдив тя е номинирана за кмет от "Браво, Пловдив" през регистрацията на "Българска прогресивна линия", като е водач и на листата за Общинския съвет. 

- Г-жо Петкова, защо решихте да се върнете в политиката и да бъдете кандидат-кмет от сдружението "Браво, Пловдив", което се явява на изборите  с регистрацията на "Българска прогресивна линия?

- На първо място искам да благодаря на всички млади хора в "Браво, Пловдив", които искат да променят Пловдив и да го превърнат в по-добро място за живеене за себе си и своите деца. Аз съм в "Браво, Пловдив" от самото начало и съм от учредители. В него има много различни хора, много от тях са млади, ентусиазирани и оптимистични.

Имаше десетки инициативи, като в тях се включиха много хора, които не са членове на сдружението.  Не исках да стоя на предна линия, поради това бях направила крачка назад и  помагах, като човек  с най-дълъг стаж,  а и политическа кариера. През 2019 година направих съвсем осъзнат избор да си тръгна от политиката, не се кандидатирах за пост, нито се върнах в Община Пловдив.

Посветих 4 години на семейството си. Имаше и хубави, и лоши моменти, случиха се прекрасни неща, като раждането на внука ми. Много съм благодарна за това време,  като успях да си почина, да се отърся и да посветя време за внука си. Майка му, когато се роди – учих и работих. Тя бе отгледана от баба си и дядо си, но с малкия преживях всичко това, което не успях с дъщеря ми.

Съгласих се на номинацията на "Браво, Пловдив", защото не  исках труда, ентусиазма и отдадеността на всички в това гражданско сдружение да бъдат прекършени процедурно.

- Как оценявате работата на Общинския съвет и управлението на Пловдив, като страничен наблюдател?

- Макар и извън Общинския съвет, не съм спирала да се интересувам от случващото се в града и Община Пловдив. Присъствам на всяко обществено обсъждане още от 2012 година,  включително и при дискусиите за бюджета на Община Пловдив.

Била съм много самокритична, също и към колегите си, така и те към мен в предишния мандат. Мисля, че сега ситуацията е много по-неприятна. Едно от нещата, което ме накараха да се върна обратно е именно това – виждам Общинския съвет и Община Пловдив, че не работят в синхрон, а от това страдат гражданите.

Има огромно разминаване между екипа на кмета Здравко Димитров и немалка част от ОбС, като това създаде напрежение  и неразбирателство, което направи работата невъзможна.

- Как се отразява това на пловдивчани и развитието на Пловдив?

- Градът изглежда изоставен. Това го чувам и от хора, които посещават Пловдив като туристи. Щом те го забелязват, какво остава за нас? Улиците са мръсни, казаните са пълни, ремонтите вървят с изключително бавни темпове. Тук държавата също има вина, тъй като е възложител на най-големите инфраструктурни обекти, като пробива на Централна гара и Южния обходен колектор.

Администрацията, която  е лицето на Община Пловдив стана особено нелюбезна с пловдивчани. Аз съм работила дълго време в администрацията. Знам, че никак не е лесно, като има и много работещи хора там, както и такива, които не вършат нищо. За мен обаче рибата се вмирисва откъм главата.

- Какво според Вас е първото нещо, което трябва да се направи в новия мандат?

- Първо трябва да се постави диагнозата и да се разбере в какво състояние е точно Община Пловдив – финансово, административно и всякакво друго.

Вече е известено, че Общината има сериозни финансови проблеми. Кметът Здравко Димитров е поискал 20 млн. лева безлихвен заем от Министерството на финансите по ред, който го няма в законодателство. Това е симптом, че финансовото и икономическо състояние е катастрофално.

Мотивите ми да се върна в политиката е да помогна с това, което мога.  Ясно е, че не може да се оправят нещата с магическа пръчка, няма да обещаваме чудеса, но вярвам, че може да дадем своя дан, за да излезем от тази катастрофална ситуация.

В администрацията има много свестни и работливи хора. Аз познавам много от тях – те не са враг на пловдивчани, а техни партньори, като и обратно е вярно. "Браво, Пловдив" прави точно това  - подава ръка на различни хора и организации, които  с много ентусиазъм и малко средства направихме много неща. Стигнахме до там, че младите хора разбраха безпощадно, че не всичко, което искаме са лъжица за нашата уста и трябва да се направят съвместно с институциите.  

Но пътят е един – заедно граждани и администрация да преодоляват проблемите и да работят в името на Пловдив. Именно за това, ако успеем да поставим вярната диагноза, без да даваме обещания с розови очила, вярвам, че ще намерим и вярното лечение за Пловдив.

- Един от големите приоритети на "Браво, Пловдив" е градският транспорт, имате и амбициозната идея той да бъде безплатен. Какво мислите, че трябва да се направи там?

- Към публичния транспорт на Пловдив има много критики, някои обаче са необосновани. Причината е, че това са оценки на хора, които поне в последните 20 години не са стъпвали в автобус. Аз пътувам всеки ден с градския транспорт и знам проблемите и като пътник, а и като администратор. Някои от тях са решими и то в бързи темпове, но се иска воля.

Нашата визия е пловдивският градски транспорт да е удобен, редовен и екологичен, а в един момент той да стане безплатен за гражданите.

Не е невъзможно! Има два пътя – единият е по-шоков, другият е плавен през годините. Дали ще е едното или другото – ще се вземе с широка обществена и политическа подкрепа.  Има добри примери от Европа, които може да ползваме.

- Основен акцент в акциите на "Браво, Пловдив" бяха малки зони в кварталите, които са изоставени, какво предвиждате за там – където, всъщност са хората?

- Бяхме в зони, забравени и от бога, и от администрацията, но там са пловдивчани. В малките улички от много години нищо не е докосвано, а всичко се руши, като се започне от улиците, през тротоарите, растителността, междублоковите пространства... Това не са квартали, които пловдивчани заслужават!

Според мен бавно и постепенно може да бъде решен този проблем. Сега действащото законодателство на практика е превърнало районните кметове в пощенски кутии. Тъй като Народното събрание и Министерски съвет нямат воля за истинска децентрализация, през наредбите и решенията на Общинския съвет, районните кметове могат да получат по-големи правомощия. Не само по-добро финансиране, а и възможност за работа, като изпълняват и своите ангажименти към гражданите, дадени в предизборната кампания.

- Друг акцент в предизборната Ви програма е река Марица. Почти няма кандидат-кмет, който да не прави големи обещания за нея, а виждаме, че тя вече е като амазонка – дива и в никакъв случай "социализирана"….

- Жалко е, че не се случи нищо в последните 4 години в река Марица. Нещо повече, Здравко Димитров за цял мандат така и не успя да я изчисти, а какво да очакваме, за да я социализира? В предишния мандат имаше добър пример с "Марица – юг" от Водната палата до моста на Адата.

Пътят е именно това – първо да се облагороди крайречието край булеварда от южната и северната страна, а след това да се влезе и в самото поречие и брега. Там може да стане зона за почивка,  за спорт, за разходки. Пловдивчани да прекарват почивните си дни там, като има забавления за цялото семейство. Това не е невъзможно – иска да се добро планиране, проектиране и търсене на финансиране.

Пешеходният мост пък може да е перлата в короната на река Марица, а не това нескопосано композирано "влакче", което няма място в Европейската столица на културата. Бъдещето на Пешеходния мост е да се превърне в естествено продължение на Главната и Капана, където пловдивчани да се наслаждават на реката.

"Браво, Пловдив" с номер 36 в интегралната бюлетина с регистрацията на "Българска прогресивна линия за кмет, районен кмет и листа за общински съветници!

 Купуването  и продаването на гласове е престъпление!


Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: