ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само на 30 км от Пловдив: Божествена красота изтрива тъгата и ни потапя в нереална магия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:42 / 09.09.2017Коментари (6)41598
© Интернет
Да, тук те обхваща носталгия по миналото, но тук може да почувстваш себе си в хармония с природата. Гледката, спокойствието, свежият планински въздух, необятните зелени поляни и горските пътеки изтриват тъгата и потапят в спокойствието и магията на Родопа планина. Ситово е разположено на 1 365 м.н.в, само на 30 км от Пловдив, а всъщност толкова далеч от шума и суетата на града. Като изключим на места разбития път до селото, пътуването до него е много приятно изживяване. Това е едно от най-красивите родопски села, уникално със своята природа. Край селото има аязмо със студена и лековита вода. 

История

Историята на това село датира още от преди повече от 2 хилядолетия. По времето на Одриското царство на това място се заселват траки от племето беси (едни от най-войнствените тракийски племена), които са използвали трудно достъпните скални образования в м. Щут за крепости (м. Щут или още Щута града се намира на около километър северно в посока Пловдив). Още преди Пловдив да се е създал, на това място се е водел уседнал живот. 

За това свидетелства и така наречения Ситовски надпис. През Средните векове (след образуване на Българската държава 7-14 век) селото попада както в границите на България, така често и в границите на Византия. По време на османското робство Ситово преживява не един и два тежки момента. Смята се, че селото макар и трудно достъпно, е било завладяно около 1392-1394 година. Може би най-тежкият и съкрушителен период от робството, това са опитите за потурчването на селото.

Както и в други родопски села, и тук помохамеданчването е било в периода 1666-1667 година. Тези, които отказали да си сменят вярата, били изклани, а тези които успели да се скрият по Баш Мандра, Барчината, Бех тепе, Бялото камъне, Корията и въобще в гората, запазват християнския образ на селото и до днес. Ситовските българо-мохамедани били изселени през 1882 година заради убийството на "Армазкия поп" през Априлското въстание.

Възрастните в селото все още си спомнят разкази, слушани от техни родители за този поп - "той бил по-юнак от турския бюлюкбаши в Ситово, Мехмед паша, имал пищов и яхвал хубава кобила. Докато препускал по ситовските местности, той стрелял с пищова. Когато го питали какви са тези гърмове, които се чуват, той отговарял, че това е чаткането на петалите на кобилата му. През Априлското въстание той бил първият убит в селото, помаците го нарязали на парчета и през нощта християните го събрали в една черга и го погребали. През Втората световна война селото има много партизани и ятаци, един от които е Спартак - командир в отряд Антон Иванов. 

През периода 1944-1989 селото е било много силно икономически. Хората си спомнят, че през периода 1950-1960 селото е брояло над 850 жители. През 1946 започва електрифицирането на селото, а през 1950 то вече е имало и нова ВиК система. Има изградено читалище на мястото на джамията (първоначално джамията е била църква "Св. Марина", но с идването на турците е разрушена църквата и построена джамията). През 1958 е създадено и ТКЗС. Сега, за съжаление, селото наброява около 50-60 баби през зимата и около 300-400 жители през лятото.

Културни и природни забележителности 

Селото е културно развито. Там се построява едно от първите училища в нахията Рупчос още през 1834 г. Ситовци, учили в ситовското училище, преподавали както в Лилково, Дедово, Бойково, но и в села като Широка лъка и Чепеларе, Хвойна и Орехово. В селото има две църкви "Св. Петка" на центъра и "Св. Богородица" на върха над селото. Първата е била построена през 1848 г., а втората малко по-късно.

Редовни събития

Всяка година на 15 август се провежда събор, отваря се църквата, която е над селото и се отслужва литургия. Също така се прави курбан и се пече агне.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То, че е много хубаво е ясно! Имахме вила там дълги години. Но вече няма път,няма хранителен магазин, няма я фурната, няма я кръчмата, няма го мотелчето с детските летни лагери. Зимата остават не повече от десетина човека Колкото и да е хубаво, за един хляб до Храбрино....няма как да стане! Няма ли път, всичко приключва,рано или късно!
0
 
 
А САМО НА 60 КИЛОМЕТРА Е ЛЮЛКАТА НА БЪЛГАРЩИНАТА - КАРЛОВО И СОПОТ, КЪДЕТО ВЧЕРА ЗАВЧЕРА И ДНЕС ИМА ФЕСТИВАЛ ПО ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ И НЯМА ШАЛВАРИ И МИНАРЕТА. А АКО ИСКАТЕ, МОЖЕ ДА ОТИДЕТЕ И НА ХИСАР, КАЛОФЕР ИЛИ КЛИСУРА
0
 
 
А САМО НА 60 КИЛОМЕТРА Е ЛЮЛКАТА НА БЪЛГАРЩИНАТА - КАРЛО И СОПОТ, КЪДЕТО ВЧЕРА ЗАВЧЕРА И ДНЕС ИМА ФЕСТИВАЛ ПО ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ И НЯМА ШАЛВАРИ И МИНАРЕТА. А АКО ИСКАТЕ, МОЖЕ ДА ОТИДЕТЕ И НА ХИСАР, КАЛОФЕР ИЛИ КЛИСУРА
на 09.09.2017 г.
+3
 
 
Пътят е разбит! Еднопосочен, без настилка. Разминаването с камиони, пренасящи трупи е за хора- любители на екстремното. Има и бясно шофиращи таратайки. Пълно е скрасиви гледки и нито едно добре изчистено място за спиране и зяпане. Мощният ми черно-бял лебед направи с облекчение обратен завой до трите къщи с чешмата и се прибра безславно. А бе тръгнал да търси ситовския тракийски надпис... Мърлявщина и неизползвани дадености.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: