ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
С георадар търсят антични градежи на Небет тепе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:33 / 30.03.2015Коментари (2)3595
© 24 часа
С помощта на георадар ще се търсят антични градежи и основи на Рахат тепе и южно от средновековното водохранилище. 

"Ако има запазени антични зидове, едва тогава ще пристъпим към разкопки. На този етап не предвиждаме такива", съобщи директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Той уточни, че с помощта на това изследване ще стигнат в дълбочината на скалите. Решението за този тип проучване дойде след петъчната дискусия за Небет тепе, на която се разразиха спорове между археолози, архитекти и неправителствени организации. 

Дебатът продължи над 4 часа, а историкът проф. Божидар Димитров си тръгна, след като многократно беше прекъсван. Той настоява обектът да се реставрира, за да привлича туристи. Архитектите пък искат за допълнителни проучвания на терена преди да се пристъпи към реставрация.

"Първо ще бъдат извършени сондажи на някои сектора от крепостните стени на Небет тепе. Целта е да установим дали зидовете са вкопани в скалите на хълма и какво е състоянието им. Подобни изследвания ще бъдат направени и във вътрешността на крепостта, където през 80-те години на миналия век е извършена бутафория. Основите на късноантичните и ранносредновековни жилища са изградени със съвременни камъни. Затова се налага сега да направим там сондажи", изтъкна топархеологът.

Такъв тип проучвания щели да се извършат и в източната крепостна стена, която минава зад Етнографския музей. Според Кисьов обаче основната дейност ще се съсредоточи на две площадки - Рахат тепе и южно от средновековното водохранилище. Изследването с георадар било възможно най-безболезнено, защото не води до деструкции на артефактите.

"В случай, че се предприемат разкопки, в тях ще участват голям екип от специалисти по праистория, тракийска, римска и средновековна археология", допълни директорът на музея. Той е категоричен, че проучванията през годините на този обект не са стигнали докрай. Нямало гаранция, че ще бъдат открити градежи при обследването с георадара.

Няколко поколения археолози са копали Небет тепе. При едно от последните проучвания са били съборени две кули.

Кметът Иван Тотев е категоричен, че в края на април или началото на май ще има още една обществена дискусия за този обект. Идейният проект на арх. Юлий Фърков, който разпали духовете с реставрацията на 14-метрова средновековна кула, е коригиран. Тя вече е смъкната на 6 метра. Архитекти обаче протестират, че по този начин се дава акцент на средновековния период, а не на по-ранните.



Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 133
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"В случай, че се предприемат разкопки, в тях ще участват голям екип от специалисти по праистория, тракийска, римска и средновековна археология", допълни директорът на музея." - Странно изреждане на периодите в пловдивската история прави г-н Косьов. След "тракийска" и "римска", би следвало да се престраши да каже "византийска". Иначе би следвало да изброи по следния начин - "праистория, антична, средновековна ..."
+2
 
 
Архитектите да си гледат панелките и да си заврат чертежите в трите букви. Да не се бъркат в работата на археолози и историци. А ако дойде време за реставрация - реставратор ЧУЖДЕНЕЦ, никакви архитектурни копелета от Пловдив. Амин!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: