Руски депутат за Альоша: Разумните пловдивчани няма да позволят паметникът да бъде демонтиран

Автор: Гено Петров
Коментари (27)
11:47 / 12.01.2024
4655
В Русия също обърнаха сериозно внимания, че общински съветници от партия "Демократи за силна България" са внесли в Общинския съвет на град Пловдив предложение за демонтиране на паметника на съветския воин освободител "Альоша" и прехвърлянето му в Музея на комунистическото изкуство, съобщава информационната агенция "Алтайска истина".

Алтайци от Единна Русия смятат, че това е равносилно на разрушаване на паметника и призовават пловдивчани да защитят "Альоша“.

Руският сенатор, заместник-секретар на регионалния клон на Единна Русия Наталия Кувшинова смята, че опитът да се отърве от паметника, превърнал се в "олицетворение на силата, смелостта и непобедимостта на руския войник", е проява на агресия към Русия, пореден опит на западни политици да пренапишат историята.

"Иска ми се да вярвам, че разумните пловдивчани няма да позволят паметникът да бъде демонтиран. Те вече имаха възможност, заедно с руснаците да бранят "Альоша" от политически вандали. Символът на победа над фашизма трябва да стои на историческо място“, казва Наталия Кувшинова.

Първият заместник-председател на комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума Даниил Бесарабов смята случващото се в България за проява на агресия към Русия.

"През пролетта на 2022 г. ние вече защитихме безопасността на паметника. Тогава изпратих писмо до руския посланик в България с молба да го вземе под закрила, а също и да предотврати опитите за оскверняване или събаряне на паметника като символ на Великата победа. Заедно защитихме паметника. Това трябва да стане и сега“, смята депутатът.

Даниил Бесарабов припомни, че прототипът на Альоша е бил фронтовикът от Алтайския край Алексей Скурлатов, с когото се е познавал лично.

"Апелирам от името на моите сънародници пловдивчани да застанат в защита на паметника. Още повече, че инициативата за изграждането му е на българския народ", каза Данаил Бесарабов.

Виж коментарите (27)

Още по темата (115):
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
23.02.2024 Недоволни пловдивчани се събират пред Альоша днес
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).