Ресторантьор от Пловдив, който затвори бизнеса си след 45 години в бранша: Няма как да бъдат плащани такива сметки

Автор: Георги Кирилов
Коментари (5)
11:00 / 22.11.2022
29496
Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка, както е в повечето европейски страни. Засега мярката е в сила до края на годината и от сектора са на мнение, че тя трябва да се запази. Експертите отчитат, че заради пандемичната криза и все още неовладяната силна инфлация е налице съществен процент от фалити в сферата на туристическия бизнес и до 40-50 на сто загуба от оборота на заведенията, предава БНТ.

След 45 години работа в сектора тази есен Тони Симидчиева затвори ресторанта и пицарията си в Пловдив. Причината е липсата на квалифициран персонал и икономическата несигурност на прага на зимата.

"И се увеличиха тройно цените на електроенергията, просто няма цени в ресторантите, които да бъдат толкова високи, че да могат да оправдаят съществуването на едно заведение, няма как да бъдат плащани тези сметки", казва Симидчиева.

Затова в бранша са на мнение, че поне ДДС в заведенията за хранене трябва да се запази на 9 процента, тъй като тази мярка спаси редица обекти след пандемията. В противен случай очакванията са тази зима да оцелеят основно обекти, които се намират на централно място или на популярни дестинации - като квартал "Капана“ в Пловдив.

 "Колеги, които не разполагат с обекти, които са в централна градска част и човекопотокът е по-малък за тях, това ДДС от 9 процента е ключово важно и те запазват възможността да оцелеят и да очакват по-хубави времена, през които да постигнат печалба, защото по-голяма част в момента просто оцеляват", на такова  мнение е Елин Николов, собственик на заведение

Христиана и Симона, които са на гости в Пловдив, коментират, че в родните им градове тенденцията в сектора е същата - по-високи цени, по-малко клиенти и по-ниска покупателна способност на хората.

"Бих казала дори, че в Стара Загора е по-евтино от Шумен, според мен защото Шумен е по-малък град съответно може би по-малко хора ходят и трябва все по някакъв начин да има печалба заведението", изказа се Христиана – студентка от Шумен.

"Дори има едно заведение точно на Главната на Сливен имаше повече хора преди пандемията, сега особено в събота вечер може да видиш максимум 5 човека, което е тъжно", казва пък Симона – студентка от Сливен.

Браншови организации вече изпратиха писма до ресорните парламентарни комисии с искане по-ниската данъчна ставка да се запази. Те посочват, че при 9 процента ДДС чувствително са се повишили осигуровките, данък печалба и заплатите в сектора, което води и до по-високи постъпления.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).