Разследват бивш шеф на летище "Пловдив" за престъпление по служба

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
08:36 / 22.10.2021
6887
Срещу бившия шеф на летище "Пловдив“ и настоящ главен директор на ГД ГВА Христо Щерионов е образувано досъдебно производство за неизпълнение на служебните му задължения по разпореждане на заместник-апелативния прокурор на АП - София, научи Plovdiv24.bg.

При разследването трябва да се изясни защо Щерионов не е предприел незабавни мерки да забрани или ограничи дейността на авиационния оператор "Таяран Джет“ ЕАД след констатирани несъответствия на техническите изисквания и административни процедури във въздушния транспорт съгласно Регламент (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета – ARO.GEN.350. Откритите нередностите непосредствено застрашават безопасността на гражданското въздухоплаване.

По нареждане на Щерионов в края на миналата година е извършена проверка на авиодружеството. В заключителния доклад е отбелязано, че в хода на проверката са изготвяни констативни протоколи за открити несъответствия, класифицирани като 1-ва и 2-ра категория.

Установено е, че "Таяран Джет“ не е отстранил открити шест месеца по-рано недостатъци в процедурата ACAS /Система за предупреждение и предотвратяване на сблъсък на въздухоплавателни средства/. Това несъответствие е класифицирано с най-високото ниво G застрашаващо безопасността на полетите. Констатирани са нарушения, категоризирани в най-висока степен ниво 1 – не е въведена система за управление на рисковете от преумора, липса на разработени изисквания за първоначален CRM курс на оператора в таблицата с изучавани елементи за летателен състав, както и още редица други пропуски.

Докладът препоръчва на главния директор на ГД ГВА да издаде заповед за временно спиране на правата на АО "Таяран Джет“ ЕАД за срок от три месеца или до отстраняване на несъответствията. Това не е направено и последвал нов унищожителен доклад от инспектора, ръководещ проверката, с който директно се предлага незабавно да бъдат спрени правата на "Таяран Джет“ ЕАД за срок от 3 месеца. Въпреки това авиооператорът продължи да работи в нарушение на разпоредбите повече от месец.

Софийска градска прокуратура не е установила данни за извършено длъжностно престъпление заради оперативната самостоятелност на главния директор на ГД ГВА. Апелативна прокуратура обаче смята, че не са изяснени редица въпроси от казуса, включително и въпросът с отправените заплахи към първия председател на проверяващата комисия, замяната му с друг инспектор и последващото му уволнение.

Въззивната инстанция отменя постановлението на СГП като неправилно и незаконосъобразно и образува досъдебно производство срещу Христо Щерионов за неизпълнение на служебните му задължения заради застрашаване живота и сигурността на превозваните от "Таяран Джет“ ЕАД хора и товари, както и за уронване на авторитета и доверието в ГД ГВА. Нарежда се извършване на всеобхватно и пълно разследване на документацията от стандартизационната инспекция от Агенцията за авиационна безопасност на ЕС на ГД ГВА в частта авиационни оператори, включително касаещата "Таяран Джет“ ЕАД, както и цялата кореспонденция между ГД ГВА и частното дружество, касаеща тази инспекция. На проверка и съпоставка подлежат графикът за извършените полети от "Таяран Джет“ ЕАД от 12 ноември 2020 г. до 12 февруари 2021 г. и счетоводните документи, свързани с остойностяването им. Съдебно-счетоводна експертиза ще установи каква е акумулираната за периода печалба на авиационния оператор.

Изискано е експертно становище от Европейската агенция за авиационна безопасност относно направените констатации в докладите на инспекторите, както и дали действията на Христо Щерионов съответстват на Регламент (ЕС) № 965/2012 за определяне на техническите изисквания и административни процедури във връзка с въздушните операции в съответствие с Регламент (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета.

Виж коментарите (0)

Още по темата (472):
04.05.2024 Още една община стана член на Фонда за развитие на летище "Пловдив"
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).