Разцепен ли е Пловдив на две за Альоша?

Автор: Цвети Тончева
Коментари (16)
17:42 / 03.03.2023
4866
Всяка година група признателни на руските освободители пловдивчани организирано се качват на Бунарджика с шествие, наречено "Поход на свободата“, предава репортер на "Фокус".

Паметникът на Альоша в Пловдив е един от най-известните в България паметници. Височината му е около 15 метра, а самата фигура, изработена от гранит е 10,5 м. Монументът е построен през 1957 година. Той е разположен в непосредствена близост до Паметника на освобождението на Пловдив от османско владичество.

За прототип на Альоша е послужил Алексей Иванович Скурлатов, който приживе видя паметника си през 2007 година. Руснакът почина през  2013 година. Той е бил свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил в България по възстановяване на телефонната линия София – Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на Альоша.

Тя се извисява покровителствено над града вече 66 години. Но след демократичните промени у нас паметникът на Альоша стана гореща тема за спорове и дискусии. Неколкократно са предприемани опити за премахване на пловдивския "Альоша“, но те и до днес остават безуспешни. Подобен опит е правен през 90-те години.

Тогава общинският съвет на Пловдив имал решение за премахването на паметника на Альоша, но след това то е било отменено от съда с мотив, че монументът е държавна собственост и местната власт няма право по закон да се разпорежда с него. 

Предложението за демонтаж на паметника е било внесено в Общинския съвет от тогавашния кмет на Пловдив Спас Гърневски /1995 - 1999 г./  с аргумент, че не е нормално над Пловдив да се извисява фигурата на войник на съветската армия - окупатор.  

И днес Пловдив сякаш е разцепен на две от такива, които обичат "Альоша и руските "освободители“, и такива, които ги смятат за "окупатори“ и искат час по-скоро да сринат всички останали паметници в тяхна чест.  

Особено разгорещен беше спорът за пловдивския Альоша миналата година, когато Русия нахлу в Украйна и започна война за територията и. Тогава се чуха призиви за взривяването на Альоша на върха, за опаковането му като бутилка кола-кола, и какви ли не още екзотики.

Днес обаче това отшумя и в Пловдив никой не показва открито желание за премахването на Альоша. Последният опит за това беше през септември 2022 година, когато местната власт загаси художественото осветление за три нощи на паметника на съветския освободител на Бунарджика. Светлината беше изключена след призива на общественици, обединени от инициативата "Мрак за светлина“.

Тъмният Альоша трябваше да напомни  за съветската окупация през септември 1944 година и за светлия 22 септември 1908 г. – българската Независимост. Това беше и малък жест към онези българи и пловдивчани, които не са съгласни "руски ботуш да им виси над главите“.

Очаква се още нещо смело – да се разреши на френския художник Мич Брезунек, който от години живее в Пловдив, да опакова Альоша за една седмица. Проектът му "Призракът е тук“ беше представен в художествената галерия в Пловдив през 2022 година. Брезунек иска да превърне Альоша в призрак, като го обвие в златисто наметало и така да осмислим просъветското си минало, тъй като историята се повтаря и се връща като призрак.

Французинът твърди, че проектът му не е политически, а само артистичен, и търси съдействие от държавната власт. Той е избрал за това седмицата около 9 май 2023 година.

Дали ще се случи това, предстои да видим.

Виж коментарите (16)

Още по темата (115):
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
23.02.2024 Недоволни пловдивчани се събират пред Альоша днес
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).