ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Райна Петрова: Досегашното управление на Пловдив няма воля да работи за големите неща
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 29.09.2011Коментари (0)3307
© Plovdiv24.bg
Белите мраморни антики на Източната порта заблестяха, след като кметът на район "Централен" от ПП ГЕРБ Райна Петрова ги извади изпод тоновете боклуци и бурени. При визитата си в Рим тя направи мултимедийно представяне на пловдивската забележителност. Във Вечния град я наградиха с медал за заслуги в развитието на културата. По-късно италианска делегация дойде в Пловдив, за да види Източната порта. 

"Истинското възкръсване на този паметник очаквам да се случи в следващия мандат - при управлението на ГЕРБ", казва г-жа Петрова. Тя е трета в листата за общински съветници на ПП ГЕРБ в Пловдив-град.

- Госпожо Петрова, защо работата по Източната порта не набра повече скорост ?

- Досегашните управляващи от ВМРО-НИЕ и БСП нямат достатъчно воля да работят за големите проекти. Четири години не се уморих да настоявам за едни 50 хиляди лева. Те са необходими за изготвяне на идеен проект за възстановяване Източната порта на Филипопол. Ако го имахме, щяхме да кандидатстваме за финансиране на следващите стъпки по европейски програми. С този ценен античен паметник спечелих подкрепата на Италия, но не и на пловдивската община. Тя харчи огромни суми за билети и за какво ли още не, но не и за културното наследство на Пловдив. 

- Непосилно много ли се оказаха тези 50 хиляди лева за общината?

- Все едно и също ми отговаряха: Източната порта била държавна, а не общинска. Законът им забранявал да влагат общински пари. Нищо подобно, черно на бяло е записано, че общината е длъжна да се грижи за археологичните паметници на културата, макар и да са собственост на държавата. Бях наясно, че за четири години такъв мащабен проект не може да се случи, но мечтаех поне да започне.  

- Какво друго успяхте да направите като районен кмет от ГЕРБ?

- Когато преди близо четири години влязох в кметския кабинет на район "Централен", заварих стотици съдебни дела, заведени от граждани срещу районната администрация. Всичко е вече изчистено. Нещо повече, делата, които аз съм завела - най-вече срещу незаконни постройки, приключват в наша полза във Върховния административен съд. Това се дължи на реда и дисциплината, които въведох сред служителите.

Първи в града поставихме електронно информационно табло на входа на кметството, създадохме гласов портал, постерминал, система за оценяване на административното обслужване от гражданите. Това е резултатът от проект, който спечелихме по програма "Административен капацитет". Чрез поредица обучения нашите специалисти подобриха квалификацията с основната ни цел - гражданите и фирмите да получат обслужването, което заслужават.

- Какво друго се случи за първи път във вашия мандат?

- Първото газифицирано училище - "Антим I", първият летен театър в СОУ "Паисий Хилендарски", първата интерактивна зала за обучение в "Душо Хаджидеков", първото игрище за хокей на трева в "Петър Берон". Премахнахме пъновете, които пречеха на пешеходците по централните улици. От общината не само отказваха помощ, но и се присмиваха, по-късно и те приложиха моите действия. Тогава се справих сама. Улица "Капитан Райчо" беше преобразена, направихме тротоарите, нови паркоместа. Из целия район не остана неизграден джоб за контейнерите за отпадъци. Сложихме първото художествено осветление на сградата на кметството, която е паметник на културата, на Дондуковата градина.

- Какви проблеми на гражданите решихте?

- Живеещите в квартал "Капана" с основание се надигнаха срещу шума от нощните заведения. Трябваше да балансираме между техните интереси и бизнеса. След много срещи и консултации беше намерено решение. В моя кабинет беше учредена асоциацията на собствениците на заведенията, които поеха задължението да осигурят спокойствието на хората. Обединих най-различни институции, за да се реши проблемът с така наречената "Алея на любовта" на бул. "Христо Ботев".

- В началото на мандата се оплакахте, че има улици, които тънат в тъмнина. Още ли е така?

- Този проблем почти го решихме. Действително имаше над 70 неосветени улици, в близо 60 процента от тях поставихме улични лампи. Пешеходен светофар с таймер монтирахме на бул. "Мария Луиза" до пресечката с ул. "Родопи", улеснихме достъпа на хората с увреждания до народната библиотека "Иван Вазов" и Централна гара.

- Многократно сте алармирали за опасните сгради. Там има ли решение?

- Още в началото на мандата изготвихме наредба за опасните сгради, която беше приета с пълно мнозинство от Общинския съвет. Как се спазва - друг въпрос. Алармирах кмета за излезлите от строя котли за отопление в училища, детски градини и ясли. Случвало се е да гърмят през нощта и е трябвало за часовете до сутринта да ги поправяме. От общината обърнаха внимание чак когато инспектори тръгнаха по проверки и започнаха да ги спират като опасни. Всички котли в района вече са паспортизирани с осигурено наблюдение и обслужване. Сега предупреждавам за амортизираните асансьори в детските градини. Сигурно ще се трогнат чак като започнат да ги затварят. Направихме проект, с който да спре пропадането на детска градина "Чучулига". Изпълнението продължава да чака общинско финансиране. Тези неща не се виждат, но са много важни.

- Какъв е вашият личен принос в детските заведения?

- Открихме новия филиал "Пролетна фея" към детска градина "Люляк". Направихме първа копка на филиала на ЦДГ "Перуника" на ул. "Лъджене", но, за съжаление, от години строежът е замразен..С новата млечна кухня, която открихме на ул. "Богомил" 21 решаваме проблема на 450 деца. 600 хил. лв. вложихме в публичната инфраструктура. Пренареждахме паваж и калдъръм. Всички тепета са територията на "Централен". Укрепихме Трихълмието и Хълма на освободителите. 300 тона скали изнесохме от свлачището на Младежкия хълм и там взехме мерки, само дето не успях на премахна надписа ВМРО. Изградихме стотици квадратни метри тротоари, пълнихме дупки, преасфалтирахме улици. Проектирахме реконструкцията на Дондуковата градина, облагородявахме междублокови пространства.

- Каква е собствената ви оценка за мандата?

- Оценката ще я дадат избирателите на предстоящите избори, тъй като аз съм едно от лицата на ГЕРБ. Направих всичко възможно да осигуря по-добра среда за хората в район "Централен". Можеше да се свърши още много работа, стига в общината да не ни гледаха отвисоко като някаква конкуренция, а ни бяха приели като съмишленици, които искат само доброто за развитието на града. Имаме много добри идеи, които ще реализираме през следващия мандат. Пловдив трябва да си върне славата на икономически развит град, на културна и туристическа столица. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев е доказал, че има волята, опита и силите да го направи.


Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: