РДНСК провери строежите до Колодрума

Автор: Диана Бикова
Коментари (5)
13:10 / 25.01.2022
7798
Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ - Пловдив не е открила нередности при застрояването на кв. "Колодрума". Това се казва в официален отговор на институцията до Plovdiv24.bg. Медията ни отправи въпроси към РДНСК - Пловдив по повод публикацията Проверяват бетонените "фараони" за презастрояването около Колодрума. Попитахме:

1. Подаден ли е сигнал в РДНСК Пловдив относно казуса с презастрояване на кв. "Колодрума"?

2. Кога е подаден сигналът?

3. Какви мерки е предприела РДНСК Пловдив?

4. Кога ще бъдат изискани обяснения от търговските дружества, осъществили строителството в кв. "Колодрума"?

5. Кои дружества се проверяват?

6. Как РДНСК Пловдив ще процедира при доказано неправомерно /нищожни, според юридическата терминология/ получаване на разрешителни за строеж над 8 етажа в зелена зона за отдих и спорт?  

7. Каква е санкцията за подобни нарушения?

8. Получавала ли е РДНСК Пловдив и други сигнали относно презастрояване, неспазване на отстояния и разрушаване на общинска инфраструктура? 

9. Ако да - какви мерки са предприемани?

Ето и официалния отговор от институцията:

В Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ - Пловдив постъпи сигнал от адв. Атанас Костов против застрояването от фирма "Мидъл Йидъл Кепитъл" ЕООД. С писмо изх. №Пд-1968-00-585/29.10.2020 г. адв. Костов е получил отговор на поставените въпроси. Нов сигнал срещу строителството в кв. "Колодрума" е получен на 16.12.2021г. входиран в РДНСК Пловдив, Районна прокуратура и МРРБ. С разпореждания от ДНСК с писмо от 11.01.2022 г. РДНСК Пловдив е извършила проверка в община Пловдив, относно подробните устройствени планове и издадените строителни книжа за комплекс "Колодрума", находящ се  на бул. "Асеновградско шосе" № 4, гр. Пловдив и проверка на място на строежите.

- Строежите, засегнати в жалбата, са на Българска банка за развитие, "Гербера" ООД и "Мидъл Йидъл Кепитъл" ЕООД.     

- Урегулираните поземлени имоти, включени в комплекса, са частна собственост. Отреждането за имотите, съгласно влезли в сила ПУП, е обществено и жилищно застрояване. Съгласно ОУП на гр. Пловдив зоната е смесена многофункционална зона 3 с показатели Пл. <60%; Кинт. < или равно на 4,0; Озеленяване > 20%. Съгласно наредба №7 за устройство на територии и зони в тази зона може да се изграждат жилищни, обществени, обслужващи и др. сгради. Застрояването е предвидено със заповед №ОА-2050/15.07.2008 г., влязла в сила на 16.08.2008 г. Заповедта е съобщена на заинтересуваните лица, съгласно чл.131 от ЗУТ. Съседният имот съгласно ОУП e с предназначение зона за спорт и атракции. 

- При проверката няма установени нарушения на ОУП. Към момента разрешенията за строеж са в сила. Те не са отменени или не е прогласена тяхната нищожност по законоустановения ред. Съгласно действащия подробен устройствен план е предвидено за комплекс "Гербера", ъглова сграда на ул. "Менделеев" и бул. "Източен",  24 етажа, по ул. "Менделеев" съответно 22 етажа, 18 етажа, 12 етажа, при спазване на параметрите в ОУП за Смесена многофункционална зона (СМФ). Извършеното строителство не надвишава предвидените етажи по одобрени строителни книжа и предвидените показатели в ПУП. РДНСК Пловдив не е установила неправомерно строителство, съгласно влезли в сила разрешения за строеж. РДНСК Пловдив не проверява дружества, а извършва преценка за законосъобразност по представени строителни книжа. 

- По отношение на конкретния казус РДНСК Пловдив е получила само цитираните два сигнала от адв. Костов.

Виж коментарите (5)

Още по темата (358):
23.04.2024 Шофьор: Положението в Пловдив е кошмарно! Търсете варианти, защото с това строителство ще става още по-зле!
15.04.2024 1200 евро за квадрат: Сабри Сюлейман от Момчилград купи нов едностаен апартамент в Пловдив
28.03.2024 Застрояват огромен парцел в западната част на Пловдив
25.03.2024 Средният ипотечен кредит за покупка на апартамент в Пловдив нарасна до 72 000 евро
25.03.2024 Спад в цените на жилищата в Пловдив и в още един град
14.03.2024 Зелена светлина за новия мегакомплекс в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).