Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
14:46 / 15.04.2024
11152
До края на месец април ще бъде издадено строителното разрешение за демонтажа на сегашния Бетонен мост и съответно - монтаж на новото мостово съоръжение над железопътните линии, научи първи Plovdiv24.bg.

Издаването на разрешение за строеж не означава, че незабавно ще започне премахването на моста. НКЖИ, респективно - фирмата изпълнител на обекта, ще трябва да изготви План за безопасност и здраве и План за управление на отпадъците. Чак след одобряването на двата документа ще бъде издаден протокол 2А за откриване на строителната площадка, коментира за медията ни заместник-кметът по строителство инж. Тошо Пашов

Датата за спиране на движението по Бетонния мост за реконструкцията му е 15 юни. Тя е договорена между генералния директор на НКЖИ и кмета на Пловдив. След издаването на разрешението за строеж започва процедурата за подготвителни дейности, сред които освен издаването на акт 2А са и закупуването на греди, материали и т.н. за обекта, уточни ръководителят на проекта за модернизация на жп ареал Пловдив инж. Иван Бакалски.

Припомняме, че около 230 метра от сегашния Бетонен мост и южният подход ще бъдат демонтирани. Над жп линиите ще се издигне нова конструкция, която ще е с 1,40 метра по-висока от старата и ще достигне между 6,10 и 6,40 м височина при 5,40 м досега. Така електрическите влакове няма да свалят пантографите, за да преминат под съоръжението. Според проекта, габаритът на новото мостово съоръжение няма да се променя и остава с ширина 9 метра - две платна по 4,50 метра. От двете страни ще има пешеходни трототоари, но без велоалея.

По време на реконструкцията на моста се предвижда изграждане на временен перон до пешеходния прелез на Сточна гара. Той ще обслужва пътниците до и от Асеновград. Пътуващите по направление Димитровград ще бъдат превозвани с автобуси до гара Катуница и оттам ще се качват на съответния влак. В обратна посока композициите също ще стигат до Катуница и пътниците ще се извозват до централна гара в Пловдив с автобуси. Влаковете от/до София, Пещера, Септември и др. ще бъдат насочени по други трасета или пътниците ще се трансбордират. 

Промените ще влязат в сила от началото на прекъсването на движението на влаковете във връзка с реконструкцията на Бетонния мост. Затварянето на съоръжението е планирано за 15 юни. Един месец по-рано ще бъде изготвен съответния график.

Пълното прекъсване на движението под моста ще продължи 40 дни и се очаква да се случи в началото на месец юли. Проблем е, че е планирано от 1 юли да се спре движението по 8 линия - направлението Оризово - Михайлово. Твърде е възможно това прекъсване да се отсрочи във времето, обясни инж. Бакалски.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (261):
14.05.2024 Бомба със закъснител: Как тесният бул. "Македония" ще поеме и двата потока - от Бетонния мост и от пробива?
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).