Първият балкански симпозиум по овощарство бе открит днес в Пловдив с участието на учени от 19 държави

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:14 / 15.11.2007
1430
България не трябва да се състезава с останалите производители на големия европейски пазар, а да започне да отглежда локални сортове, за които има ниша и могат да я направят конкурентоспособна. Това заяви проф. Дамяно Аванцато от Международното дружество по градинарски науки (ISHS) при откриването на Първия балкански симпозиум по овощарство в Пловдив днес. Според него такива специфични култури са сливите, които се отглеждат в Троян и Кюстендил, както и аронията, която вирее в почти всички райони на страната.

Насажденията със сливи заемат 23% от отглежданите овошки у нас, което ги нарежда на първо място по размер на плододаващите площи, обясни и старши научен сътрудник д-р Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив. На второ място са черешите с дял от 18%, следвани от ябълките и орехите с по 11 на сто от терените, които дават реколта, добави той.

Анализите на Института по овощарство в Пловдив сочат, че темповете, с които се създават нови овощни насаждения, засега не могат да компенсират ниската реколта при някои видове. Това е и причината, България от нетен износител на пресни плодове, да се превърне в нетен вносител. За сметка на това обаче се увеличава износът на сушени плодове, както и на орехите, черешите и сливите.

Страната ни скоро няма да е толкова известна с традиционното производство на ябълки и праскови, а с някои типични дребноплодни култури, като боровинките, аронията, ягодата, малината и къпината, подчерта д-р Живондов. Според него, причината за това е, че големите производители в света вече са задоволили потребностите на пазара от традиционни видове плодове и започват да обръщат внимание на нови продукти, като зелени сливи за конфитюр, вишнева бира и кестеново брашно. Ние няма как да изостанем от тази тенденция, стига да се насочим към такива продукти и техните производни, обясни директорът на Института по овощарство. Като доказателство за това той посочи нарастването на площите с арония, както и създаването на първото промишлено предприятие в Сливенско за дрян, който е особено актуална горска, декоративна и медицинска култура.

Първият балкански симпозиум по овощарство започна работата си днес в Дома на науката и техниката в Пловдив в присъствието на 77 чуждестранни учени от 19 държави и близо 40 техни български колеги. Форумът съвпада с 55-годишнината на Института по овощарство в Пловдив, заради което президентът на Републиката Георги Първанов и заместник-министърът на земеделието и продоволствието и председател на Националният център за аграрни науки Светла Бъчварова изпратиха поздравления до участниците. Представителите на Международното дружество по овощарски науки - италианският професор Дамяно Аванцато и колегата му от Израел - Бен Ами Бравдо, пък връчиха на директора на Пловдивския институт диплом по повод юбилея.

Научните дискусии в симпозиума са разделени в 3 работни секции, в които днес и утре се разискват проблеми на селекцията и запазване на генетичните ресурси в овощарството, ролята на биотехнологиите, екологосъобразното производство и консервирането на плодовете.

Нивото на българската наука след промените през 1989 г. е все така високо за разлика от намалелите 5-6 пъти овощни насаждения и неконкурентното производство на някои видове плодове, констатираха участниците в симпозиума. Според тях, въпреки кризата в сектора, през последните години се забелязва известно оживление - създават се нови градини, прилагат се нови технологии.

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Елеонора Митрофанова идва в Пловдив
В Пловдив започнаха да местят събития заради предстоящото разваля...
Завод край Пловдив смени директора
Само тази събота: Ден на отворените врати в луксозния Royal City
Шофьорка: Издирвам извършителка на ПТП, одрала колата ми
Три дни вино и гурме в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).