Пълна промяна за коритото на Марица, вътре - 20 км нови велоалеи

Автор: Мариана Панчева
Коментари (35)
12:43 / 24.02.2016
13658
Община Пловдив подписа договора за проектиране коритото на река Марица, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Стойността на проекта е 120 000 лева, а по него ще работи софийската фирма "Проджект, планинг и мениджмънт". 

"Това е първият подобен проект в България. От 1958 година насам в Пловдив са правени единствено частични ремонти. Сега обаче ще се работи цялостно", коментира кметът Иван Тотев

Той припомни, че през последните 2 години в тази връзка са проведени няколко обществени обсъждания, чиито решения са залегнали в техническото задание на проекта - а именно: запазване на екосистемата, предаването на екооблик на реката, използване единствено на естествени материали и категорично никакъв бетон в коритото. 

И още - в коритото ще се прокарат 20 км нови велоалеи от двете страни на реката, които ще бъдат свързани с вече съществуващите. Ще се обсъди и възможността за изграждане на мост само за велосипедисти. 

Ще има пешеходни зони, места за рекреация, търговски обекти не са планирани, но в контекста на Пловдив - Европейска столица на културата ще се проектират зони за представления. Реката ще бъде центрирана, с около една трета ще се събере разстоянието, а при нормални количества реката ще е широка 50 метра. 

"Това ще е проект, който ще бъде даван за пример", категоричен бе Тотев. 

"Пловдивчани ще използват едно нов публично пространство, което ще се впише в градската среда, ще е зона за рекреация, спорт и екодейности близо до природата."

След подписването на договора ще бъде изготвено идейно решение на проекта, което ще бъде подложено на обществено обсъждане, а след приемането му ще се пристъпи към същинската работа. 

Общината ще настоява за етапност в осъществяване на дейностите в зоната на междумостовите отсечки на реката, посочи още кметът. Другото важно условие е изготвяне на проект за подпорна стена в зоната на магазин "Лекси". 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (35)

Още по темата (77):
31.03.2024 Започна строителството на жилищни сгради на емблематично за Пловдив
място
12.01.2024 Бизнесмен предприе първа реална стъпка към изграждането на съоръжения за спорт и култура на Адата
12.11.2023 Емблематично за Пловдив място остава в историята
22.08.2023 "Акваленд" засега няма да се мести на Адата
11.07.2023 Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата
21.06.2023 "Акваленд" ще работи за последно в "Тракия", предстоят големи промени!
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).