Проф. Божидар Димитров пред Plovdiv24.bg: Ще помогна проектът за Небет тепе да се случи, той е много важен за Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
06:00 / 16.06.2014
8394
Проектът за Небет тепе трябва да бъде реализиран, защото от него ще спечели Пловдив и пловдивчани и аз ще опитам да помогна това да се случи. Ще бъде възстановена част от крепостната стена и 14-метровата кула. Това ще ни покаже един европейски град с много стара и богата история, който буквално ще бъде видим от много далече. Така проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, коментира пред репортер на Plovdiv24.bg опасенията на някои археолози и архитекти, че обектът може да бъде обезценен и превърнат в имитация, като се профанизира с неподходящи атракции.

"Няма такава опасност, защото имаме точни документални данни от XV-XVI век как е изглеждала крепостта. По света има стандартизация при реставрирането и по този начин автентичността на оригинала ще бъде запазена на 99 процента. Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще даде мнение, с което обикновено министерството на културата се съобразява. 

Считам, че държавата трябва да даде зелена светлина за този проект. Подобни паметници и крепостни стени бяха възстановени в Пещера, Созопол, Белчин и на други места из България и трябва да ви кажа, че интересът на туристите към тях е огромен, а това неминуемо раздвижва и икономиката на даденото място", разказа проф. Димитров.

Кметът Иван Тотев от своя страна заяви, че този дебат е полезен за града ни:

"Чрез него ние буквално се потопихме в историята на Пловдив. Намерихме гравюри от XV-XVI век. Това са важни данни за това как е изглеждал Пловдив, непознати досега за широката общественост. Това много ни помага, защото по този начин добиваме реална представа как е изглеждал градът ни през онези сравнително непознати векове. Тази визуална представа е уникална и ни дава увереност да продължим да работим с желание нещата да се случат. Пловдив заслужава да има такъв обект - той безспорно ще бъде много посещаван и ще е част от културно-историческото наследство. Кулата е била издигната на 14 метра височина, крепостната стена - на 8 метра. Така и ще ги възстановим - както са били. За да запазим гледката към града, няма да вдигнем крепостната стена по цялата й дължина, а само част от нея. В момента кандидатстваме по Норвежката програма, но дори да не се получи там, мисля, че общината може да финансира проекта, чиято прогнозна стойност е 3-4 милиона лева, а инвестицията да се изплати за една година", обнадежден е Тотев.

Проектът ще допринесе за възстановяване и опазване на културното наследство за бъдещите поколения, ревитализиране на пространства и развитие на музеи на открито.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (10)

Още по темата (134):
26.04.2024 Кметът за оградата на Небет тепе: Важно е да не загубим пари
19.04.2024 Официално становище на НИНКН за оградата на Небет тепе
19.04.2024 НИНКН: Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима
19.04.2024 Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
18.04.2024 Кметът: НИНКН да каже да има или да няма ограда на Небет тепе
17.04.2024 Небет тепе – ще загуби ли 2 млн. лв. община Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).