Проектът за Небет тепе с корекции, чака одобрение от Министерството на културата

Автор: Мария Морунова
Коментари (5)
16:25 / 09.07.2014
6221
Страстите около проекта за Небет тепе се успокояват. Становище с корекции е входирано в Министерството на културата (МК) и чака одобрение. Това потвърди пред Plovdiv24.bg директорът на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов.

Той обясни, че комисия е разгледала идейния проект и е изготвила становище по него. То е входирано в МК с някои корекции.

Крепостните стени, датирани около V-IV век пр.н.е., т. е. по времето на Филип Македонски и единствените най-добре запазени, да бъдат консервирани и запазени във вида, в който са. Кулата в югозападната част на тепето, която също е от около V-IV век, да се запази във вида, в който е. Може да се позволи надграждане с естествени материали до около 4 метра. 

Това означава да се поставят съвсем малко елементи, каквито е имало и са били бутнати от посетителите на тепето. На изток, където отново има зидове, се допуска изграждането и възстановяването на стената, което реставрация и консервация на тракийско-македонските градежи.

По думите на директора на Археологическия музей проучвания предстоят в северната страна на Небет тепе. По-конкретно проучванията ще са дали ще има негативен ефект върху скалите там, ако се направи ескалатор, каквато идея има.

"Първо трябва да се направят тези проучвания и чак тогава ще видим дали ще има ескалатор или не", коментира Кисьов.

Припомняме, че проектът за Небет тепе бе посрещнат много негативно от страна на Камарата на архитектите и Института по паметници на културата. Основният им довод за недоволство бе, че се предвижда надстрояване на археологическите обекти на тепето.

Директорът на Археологическия музей обаче обясни и дебело подчерта, че такива надстроявания няма да има. Те са били предложени като идея, която да се обсъди.

"Затова е идеен проект, да се видят различни варианти, да се коментират и чак тогава да се стигне до избирането на основната идея", коментира Кисьов.

Той допълни още, че атракционите, които също се планира да бъдат изградени на Небет тепе, ще бъдат извън рамките на обекта.


Виж коментарите (5)

Още по темата (134):
26.04.2024 Кметът за оградата на Небет тепе: Важно е да не загубим пари
19.04.2024 Официално становище на НИНКН за оградата на Небет тепе
19.04.2024 НИНКН: Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима
19.04.2024 Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
18.04.2024 Кметът: НИНКН да каже да има или да няма ограда на Небет тепе
17.04.2024 Небет тепе – ще загуби ли 2 млн. лв. община Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).