ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Продължават скандалите между ОбС и Нона Караджова за столичните отпадъци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:29 / 07.11.2010Коментари (15)4459
© Plovdiv24.bg
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова изпрати писмо до председателя на Общински съвет-Пловдив Илко Илиев, с което заяви становището си по повод повдигнатия спор за компетентност от страна на местния парламент. ОбС взе решението след като Министерски съвет с административен акт заяви намерението си да наложи депониране на нови столични бали с отпадъци на сметището в Цалапица.

"Решение № 668 - 15.09.2010 г. на Министерски съвет не е просто акт по управление на отпадъците на територията на община Пловдив, а акт, продиктуван от извънредни обстоятелства. Налице е не само стартирала наказателна процедура срещу Република България за неизпълнение на изискванията на директива 2006 - 12- ЕС, но и решение на Европейската комисия за преминаване към съдебна фаза на процедурата т.е. налице е опасност от налагането на ежедневна санкция срещу страната. Освен това, временното съхраняване на балирани отпадъци за срок по-дълъг от нормативно установения, е свързано с риск за човешкото здраве и околната среда", се казва в писмото на министър Караджова.

"Разпоредата на чл. 23, ал.2 от ЗУО /Закон за управление на отпадъците/ позволява използването на не повече от 10 на сто от оставащия капацитет на съответното регионално депо - респ. друго съоръжение за третиране на отпадъци. Следователно, кметът на съответната община не е възпрепятстван да упражнява предоставените му от чл. 16 от ЗУО правомощия, защото с решение на МС не се разрешава използването на целия капацитет на депото., респ. на съоръжението", посочва още министър Караджова.

Тя посочва още, че " решението на МС не възпрепятства Столична община и община Пловдив да се договарят относно цената за обезвреждане и третиране на балираните столични отпадъци. Договорните отношения няма как да бъдат предмет на уреждане с индивидуален административен акт".

В отговор веднага адвокат Дани Каназирева, общински съветник и пълномощник на община Пловдив по делото оспори по четири пункта писмото на министър Караджова:

1. Становището е изпратено от неупълномощен представител на Министерски съвет на Република България. Въпреки искането ни, на проведената среща с министър Нона Караджова да се представи пълномощно или решение на Министерски съвет, с което да се упълномощи министъра да води подобен спор, такова не е представено, поради което писмото не изразява становището на Министерски съвет на Република България по поставения спор за компетентност.

2. В становището се посочва, че решението на Министерски съвет, което оспорваме, е акт, продиктуван от извънредни обстоятелства, което не отговаря на действителната фактическа обстановка, тъй като факт е от колко години Столична община има проблем с балираните отпадъци. Посочването, че временното съхраняване на балирани отпадъци е свързано с риск за човешкото здраве и за околната среда, противоречи на изказването на пресконференцията след проведената среща от Министър Караджова, че тези отпадъци не са опасни и цитирам "върху тях са поникнали домати".

3.Министър Караджова посочва, че използването на не повече от 10 на сто от оставащия капацитет на депото, не възпрепятства кмета на общината да упражнява правомощията си, тъй като това не касаело целият капацитет. Това твърдение е неоснователно и незаконосъобразно, тъй като използването на капацитета на депото без санкцията на съответния общински съвет и кмет на община, изземва техни правомощия, с което се нарушава основният конституционен принцип на местно самоуправление.

4. Извънредно странно е твърдението на Министър Караджова, че с Решение № 668 от 15.09.2010 г., Министерски съвет не възпрепятства Столична община и Община Пловдив да се договорят относно цената за обезвреждане и третиране на балираните отпадъци, тъй като "договорните отношения няма как да бъдат предмет на уреждане с индивидуален административен акт". Приветстваме присъединяването на Министър Караджова към нашето становище, че няма как договорни отношения да се уреждат с административен акт. Но това становище поставя още повече въпроси по какъв начин ще се изпълни решението на Министерски съвет, след като липсват договорни отношения и на какво основание ще се заплати цена на депониране, която се дължи при сключен договор между страните.

Предвид на обстоятелството, че Министерски съвет на Република България е надлежно уведомен от Общински съвет - Пловдив, за повдигнатия спор за компетентност, като е предложено обсъждане на спора, считам, че процедурата по чл. 17 ал.3 от Закона за Конституционния съд е изпълнена и спорът може да бъде отнесен до Конституционния съд на Република България, за решаване по същество".



Още по темата: общо новини по темата: 152
28.11.2013 »
30.11.2012 »
28.11.2012 »
28.11.2012 »
26.11.2012 »
13.11.2012 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Много ни знаят устата и накрая ще вземем боклука без пари и нито един от вас, няма да иде да протестира...може би шепа платени протестиращи...нахъсани от БСП....Боклука е пари...ако ни плащат, съм съгласен да го взимаме...това е работа и съответно пари...като нямаме други алтернативи за приходи /дружно да благодарим на гусин Атанасов/, то по-добре боклук от нищо....
+1
 
 
абе да се опраявят... нахални шопи няма ние да ви събираме свинщините!
0
 
 
Колеги, Д. Каназирева започва все повече да ми харесва, заради стръвта с която защитава Пловдив. Писна ми да угаждат всички не китната ни столица, която толкова се е загледала в хубостта си, че вече не помня от колко години не си е размърдала задника, за да си изгради едно свястно регионално депо. Министърката се плете, като пате в кълчища, а аз НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ Rezon в мнението му. Интересно как още не се е изказал главният еколог на общината по въпроса?
+3
 
 
"Освен това, временното съхраняване на балирани отпадъци за срок по-дълъг от нормативно установения, е свързано с риск за човешкото здраве и околната среда", се казва в писмото на министър Караджова." значи за софиянците е опасно а за нас не...
+6
 
 
Нека да изразяваме позицията си според текущия момент. Именно в този момент Каназирева е абсолютно права и като майни сме длъжни да я подкрепим, защото интересите ни съвпадат!
+2
 
 
Каназирева е много права, но нейните прояви ми напомнят времето, когато Бойко се готвеше да става премиер (далече преди да го обяви официално). То е ясно, че иска да става кметица (на всичкото отгоре е и харизматична личност), обаче като стане кмет да не започне да действа по друг начин
+5
 
 
браво , Г-жо Каназирева. Подкрепям Вашето становище.
+8
 
 
Абе хорааааа не сте ли разбрали, че всички в тази таритория наречена България са длъжни да слугуват на "столичани", защото те са "лицето" на нацията.
+7
 
 
Къде е сега г-н Тотев? Явно пътен възел Скобелева майка трябва някак да се плаща :)
+6
 
 
Защо не си ги депонират на полигона /бивш/, край Сливница? Само на 30 км. от софия е! Или идеята е - да се засипе Пловдив с боклуци отвсякъде!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Абитуриентски балове 2012
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: