ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Продължава шикалкавенето около пенсионирания преподавател от ТУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:16 / 18.11.2010Коментари (11)3240
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Продължава дилемата, кой е крив и кой прав, по казуса с неправомерно пенсионирания университетски преподавател от Техническия университет в Пловдив. В редакцията на Plovdiv24.bg пристигна поредното решение на Европейският съд относно трудовите отношения на Васил Георгиев.

Припомняме ви отново цялата ситуация, за да се стигне до поредното писмо на Европейския съд. Тя е следната:

Васил Георгиев е доцент в Технически университет - София, филиал Пловдив от 1985 год. Поради навършване на пенсионна възраст (65 год.) трудовите отношения с университета са прекратени през февруари 2006 год. По-късно същата година Академичният съвет на университета дава разрешение за продължаване на трудовия договор на основание разпоредбите1 на Закона за висшето образование, според които трудовите договори с хабилитирани лица, които заемат длъжността "професор" при навършване на пенсионна възраст могат да бъдат удължавани за срок от една година, но за не повече от три години, а за "доцентите" - за срок една година, но за не повече от две години.

На това основание е сключен нов трудов договор, според който г-н Георгиев се задължава да изпълнява работа като преподавател на пълно работно време във Факултета по машиностроене и уредостроене. Договорът е сключен за срок от една година и е подновен еднократно.

През 2007 год. г-н Георгиев е преназначен на работа като професор. През 2008 год. договорът му е удължен с една година. През февруари 2009 год., със заповед, трудовото отношение между г-н Георгиев и университета е прекратено поради изтичане на уговорения срок.

Г-н Георгиев се обръща към Районен съд Пловдив с молба да отмени тази заповед поради незаконосъобразността ѝ и да го възстанови на заеманата от него длъжност.

Националната юрисдикция се обръща към Съда на Европейския съюз със запитване относно тълкуването на Директива 2000/78/ЕС на Съвета от 27 ноември 2000 год. за създаване на основна рамка за равно третиране в областта на заетостта и професиите (транспонирана в българското законодателство чрез Закона за защита от дискриминация).

Основният въпрос, отправен към Съда, е дали Директивата трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска национална правна уредба, която позволява на работодател да прекрати трудовия договор на университетски професор, навършил 65-годишна възраст, и предвижда, че след тази възраст трудовото правоотношение може единствено да бъде продължено под формата на срочни договори за една година, но за не повече от три години.

И тук вече идва момента с днешното писмо изпратено от Европейския съд, от което се вижда, че той връща "топката" отново в ръцете на националние ни съдилища.

Plovdiv24.bg ви предоставя поредния отговор на европейската институция в частта и с нейното решение по казуса:

В днешното си решение, Съдът на Европейския съюз постановява, че българското законодателство не в разрез с правото на Съюза, доколкото то преследва законосъобразна цел, свързана по-специално с политиката по заетостта и трудовия пазар, като осигуряването на качествено образование и оптималното разпределяне на професорските длъжности между поколенията, и позволява да се постигне тази цел с подходящи и необходими средства. Националният съд следва да провери дали тези условия са изпълнени.


Още по темата: общо новини по темата: 1
02.09.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ако питате мен всички който са пенсионирани да си ходят 3 години отгоре да им се разрешава ако няма подходящ специалист дс го замени. Аз уча в ТУ ем те повечето са на преколнна възраст да ходят да си почиват да водят внуците н аразходки какво се напъват в този университет да не говотим че има толкова излишен персонал който плачи за уволнение и дори не си варши работата като хората на около 1500 студенти във двата факултета ила общо 6 жени в канцелариите и реват че имали мн работа не можели да вдигат глава глупости 1500/6= 250 студента да обслужат и това е то интензивно само в началото и края на семестрите през др време цакат пасиянси и кажете в коя датйавна институжия има обедна по4ижка от 1:30 с работно време от 9 до 16:30 моляви се това е недопустимо на всичко отгоре като идеш да си провериш оценките ти се зъбят и ти се карат че трябва да сваршат няква работа краино съм възмутена наистина итма толково излишен персонал да ги махат тва не е единствения пример. Да ги махат и да пускат парното че за 2 месеца се разболявам 3 пати и не да ми гасят лампите по време на лекции да сме пестяли ток и да пишем на тамно като картици кои ще ми варне увреденото зрение после УЖАСНО СЪМ ВЪЗМУТЕНА
на 18.11.2010 г.
0
 
 
Може да са преценили, че не им е нужен. Това са си чисто вътрешни конфликти и не би трябвало да се занимава обществеността с тях. Възможни са конфликти на интереси, несправяне със служебни задължения, липса на достатъчно хорариум и какво ли още не. Дайте ни по една кристална топка и да почваме да гадаем. Просто не е сериозно. А това, което са написали от Европейския съд, може да се тълкува както й отърва на институцията, стига да няма фрапатни гафове. Абе, я пишете пак за нашия симпатичен Славчо, че взе да ми става скучно и ще бягам в друг форум.
0
 
 
Айде стига с тез лакоми и ненаситни пенсионери!!! Да не би да е незаменим и да е единствения кадър на ТУ? Ама иска да стои колкото е възможно по-дълго, за да гушка пари от изпити!!! Да се махат всички пенсионери от всички ВУЗ-ове!!! Дайте път на младите, иначе има дъъълго да ревете, че младите напускат България!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Първа лига, сезон 2024/2025
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: