Продават активите на легендарния "Ален мак", ето с какво остава в историята "козметичната" гордост на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
14:01 / 08.02.2018
32781
На 9 февруари в Пловдив ще се проведе търг с явно наддаване за част от имущество на най-старата козметична компания в България - легендарния "Ален мак". Незабравими за поколения българи остават неговите най-популярни продукти: кремът за бръснене "Каро" и пастата за зъби "Поморин". Синдикът на обявеното в несъстоятелност предприятие, което в миналото произвеждаше дори храна за космонавти, вади на тезгяха най-различни машини и стопански инвентар, компютърна и климатична техника, лабораторно и офис оборудване, инсталации и автомати, имоти и всякакви други активи на останалото в историята дружество.

Компанията е основана през далечната 1892 г. от казанлъшкия търговец на розово масло Антон Папазов. През 1929 г. с царска грамота той е назначен за придворен доставчик. По-късно фабриката бива национализирана, а през 1993 г. е приватизирана. Бизнесът тръгва катастрофално надолу през 1998 г. след загубата на необятните руски пазари. Продажбите падат с над 20%, а печалбата се редуцира три пъти. През 2002 г. "козметичната" гордост на страната ни е купена от Петър Терзиев, зет на последния комунистически премиер Георги Атанасов, чрез офшорката "Ефектен унд финанц България", регистрирана на Британските Вирджински острови.

Тогава са обещани в производството да се налеят милиони, но на практика поточните линии продължават да бълват познатите от соца и вече неконкурентни у нас пасти за зъби и шампоани. После идва и причудливото решение "Ален мак" да изнесе производството си в Украйна - мотивът на ръководството е да се реализират икономии от високите данъци, такси и мита, пише "Патриотичен десант". През 2011 г. акционерното дружество фатално изпада в несъстоятелност поради невъзможност да обслужва облигационен заем.


Виж коментарите (8)

Още по темата (8):
04.02.2011 Работниците продължават да чакат заплатите си в "Ален Мак"
13.10.2010 Умишлено водят "Ален Мак" към фалит, работниците завеждат дела
11.10.2010 Пуснаха работниците от "Ален Мак" в принудителен платен отпуск
20.07.2010 Собствениците на "Ален мак" са се отказали да променят името на компанията
09.07.2010 Частен съдебен изпълнител влиза в "Ален мак"
09.04.2010 Съдът отхвърли претенциите за обявяване в несъстоятелност на "Ален мак"
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).