Призовават пловдивчани да изхвърлят стара покъщнина само в събота и неделя

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
17:10 / 27.08.2019
5881
Струпана стара покъщнина около съдовете за смесен битов отпадък или в зелените площи край жилищни блокове продължава всеки ден да загрозява и замърсява различни места в Пловдив, въпреки че от четири месеца ОП "Чистота“ безплатно събира излязло от употреба обзавеждане от домакинствата. Това коментира директорът на общинското предприятие Иван Стоянов.

Специално сформирани екипи работят в събота и неделя, за да събират стари дивани, маси, шкафове, матраци, столове и други мебели. За да се опази чисто, е необходимо гражданите да се съобразят с графиците и късно предишната вечер или рано сутринта в предвидения за техния район ден да изнесат предвидената за изхвърляне покъщнина до близкия контейнер.

Екипите работят от 08:00 до 16:00 ч. В събота те обслужват районите "Южен“, "Северен“ и "Западен“, а в неделя – "Централен“, "Тракия“ и "Източен“. От понеделник до петък на обяд пловдивчани могат се обадят на телефон 032/675 817, за да направят заявка за събиране на мебели, изкарани на улицата на конкретни адреси.

Категорично е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци край контейнерите, заяви Иван Стоянов. На 8 места в града са разположени съдове, в които гражданите могат да изхвърлят до 1 кубичен метър строителни отпадъци след ремонти в домакинствата. В район "Централен“ те се намират на ул. "Юрий Венелин“ №2 и ул. "Странджа“ №1, в "Северен“ – на ул. "Еледжик“ №11 (обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез), в "Тракия“ – на ул. "Цар Симеон“ (до ЖП гара "Тракия“, околовръстното), в "Западен“ – на ул. "Дивна“ №1, в "Източен“ – на ул. "Богомил“ (срещу №100), в "Южен“ – на ул. "Даме Груев“ №64 А (пред базата на ОП "Чистота“).

На телефон 032/675 817 граждани и фирми могат да поръчат съдове за строителни отпадъци срещу заплащане по утвърден от Общинския съвет ценоразпис, както и да потърсят консултация за други проблеми, свързани с чистотата.

Извън почивните дни едрогабаритни отпадъци могат да се предадат на специализираната площадка в базата на предприятието, която работи целогодишно без почивен ден. Там се приемат също електроуреди, хартиени, картонени, пластмасови и стъклени опаковки, хартия и картон, градински химикали, пестициди, хербициди, препарати за поддържане на тревни площи, овощни и зеленчукови растения, флуоресцентни тръби и други отпадъци, съдържащи живак, бои, мастила, лепила/адхезиви и смоли, съдържащи опасни вещества, перилни и почистващи препарати, съдържащи опасни вещества, лекарствени продукти с изминал срок на годност и пластмасови изделия от бита.

Директорът на "Чистота“ Иван Стоянов напомни, че нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).