Признаха Пловдив за столица на новата индустрия, 38 000 са новите работни места!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (7)
21:17 / 17.10.2018
42985
38 000 са новите работни места, създадени в Пловдив и областта през миналата година. Това обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриване третото издание на Международния бизнес форум "ИНДУСТРИЯ 4.0", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Пловдив се превърна в столицата на новата индустрия на България", похвали домакините той и разкри, че най-ново проучване нарежда областта на първо място по индустриално развитие от гледна точка издадени разрешения за строеж в индустриални имоти – 146, оставяйки дори столицата далеч назад.

Говорейки за "Индустрия 4,0" - новата индустриална революция, зам.-министърът посочи, че в момента се отчита период на глобален растеж. "За България като прогноза очакваме значим ръст на инвестициите - 8,9% спрямо 2018-та и 9,5% за следващата година.", посочи той. Затова и темата за дигитализацията на обществото и икономиката е изключително важна и България трябва да се съобрази с тенденцията, за да не се окаже в ролята на догонващ. В страната, обаче, проблемът в това направление към момента са кадрите и затова новите технологии трябва да бъдат свързани с образованието и обучението.

"Съвсем скоро очаквам народното събрание да приеме законопроект, който нормативно да уреди въпроса за дуалното обучение", разкри Борисов. 

"Индустрията е един от стълбовете на европейската икономика. Производственият сектор на ЕС включва 2 000 000 предприятия, осигуряващи заетостта на 33 000 000 европейски граждани и допринасящи 60% ръст на икономиката. Свидетели сме на нова вълна иновации, която носи огромни възможности за европейската и в частност за българската индустрия. Според проучванията цифровизацията на продукти и услуги може да добави повече от 110 милиарда евро приходи на година за европейската икономика", посочи на свой ред и Огнян Златев - шефът на председателството на ЕК в България. Той изтъкна, че по предложение на комисар Мария Габриел за първи път ще има програма "Цифрова Европа", която ще отпуска средства в областта на суперкомпютрите, изкуствения интелект, киберсигурността, както и за добиване на умения, за повишаване квалификацията на работната сила и потребителите, цифровицация на публичната администрация и други.

"С тези инвестиции се прилага европейския подход, който не изключва никого, а България трябва да е ключов участник в тези процеси", изтъкна Златев и в тази връзка похвални усилията на българското правителство за участие на страната ни в четвъртата индустриална революция.

"Провеждането на форум "Индустрия 4.0" е част от стратегията на Община Пловдив заедно със съседните общини, Тракия икономическа зона, Тех парк Тракия да променим региона. С помощта на много партньори правим голяма промяна, благодарение на която говорим за бурно развитие на Южна България", заяви минути прди това и домакинът Иван Тотев при откриване на третото издание на международния бизнес форум, който цял ден днес ще разглежда теми като Новата индустриална карта на Европа; Политики за стимулиране на индустриалния растеж; Индустрия 4.0: Следващото ниво на технологично развитие и ефективност; България и Индустрия 4.0; Индустрия 4.0 като инструмент на кръговата икономика: Предотвратяване на загубата на стойност; Автоматизация на машините и използваемост за хората; Стратегии, основаващи се на данни: Дигитална трансформация и интелигентни бизнес решения.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).