ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Приключи един от най-благодатните проекти в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:30 / 30.11.2021Коментари (0)1372
Със заключителна пресконференция днес в Дома на културата "Борис Христов“ бе обявен финала на проекта "Занаятчийско училище за деца в АИР "Старинен Пловдив“ – 2021“. Той бе осъществен в периода март – октомври 2021 година в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. "Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. "Д-р Ст. Чомаков" № 9), Галерия "Занаяти“ (ул. "Д-р Вълкович“ № 3).

Припомняме, че проектът на дирекция "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, получи финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева и бе насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие.

В пресконференцията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм, Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК, Албена Халачева от РЗК, както и някои от майсторите.

"Със сигурност ще настояваме и ще направим всичко възможно проектът да продължи, защото майсторите са истинският пазител на традициите на българина, защото успяхме да извадим децата от технологичния съвременен свят и да ги увлечем в нещо ново, интересно и смислено“, каза заместник-кметът Пламен Панов. Той отбеляза, че участниците в проекта достигнаха 400 човека, 380 от които деца и възрастни и 20 майстори – занаятчии. Чрез реализацията му се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, стимулира се техния творчески заряд и предприемчивост. Проектът даде възможност изградената база да се използва възможно най-рационално, като през летните месеци в обучението се включиха и възрастни – български и чуждестранни туристи, студенти и жители на града. Знанията и уменията бяха преподавани от 20 от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии.

Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло; Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова - Димитрова - художествена тъкан, плъсти, Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова - кукли, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика, моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис; София Христозова - Йорданова - худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета Георгиева - царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.

"Когато има синергия в политиките, когато има синхрон между Общината и Занаятчийската камара, нещата се получават. Имаме базата, 2 панаира на занаятите годишно, детски панаир , прекрасна "Улица на занаятите“ с чудесни ателиета, успяваме да надграждаме и развиваме с още добри идеи. Такова бе и Занаятчийското училище. А изложбата, която бе организирани с изработеното от първия випуск в галерия "Занаяти“, предизвика истински фурор. Залата не успя да побере желаещите да се докоснат до творчеството на децата. Постигна се и добър резултат в благотворителната кауза, на която бе посветена – в помощ на дарителската кампания "Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ за изграждане на нова Детска клиника в Пловдив.“, каза още Пламен Панов.

Той заяви, че всички механизми в подкрепа на таланта и творчеството на пловдивските деца, каквито през 2021 г. бяха програма "Млади таланти“, "Полет“, компонент "Мобилност“, Занаятчийското училище и др. ще намерят отново своето място и през следващата година, като към това е възможно да се включат и училища и детски градини, работещи по метода "Монтесори“, които вече са проявили интерес.

Председателят на РЗК - Пловдив Тони Симидчиева отправи сърдечна благодарност към Кмета на Пловдив Здравко Димитров, за това че даде зелена светлина, към заместник-кмета Пламен Панов, към отдел "Култура, археология и културно наследство“, които се справиха за 2 дни с написването на проекта, към Амелия Гешева – заместник – министър по времето, в което започна проекта , както и към сърцатите майстори, участвали в обучението.

"Благодарение на тази синергия между общината и РЗК, всички тези хубави неща се случват в Пловдив. Ние сме добрия пример как трябва да се случват нещата! Ние, българите, сме различни в Европа с удивителни неща, сред които са нашите занаяти, националните костюми и мн.др. - част от нашия бит. А нашата мисия е да ги съхраним и предадем. Децата ни са изключително любознателни, талантливи . Връзката между деца/родители и майсторите беше двупосочна, продуктивна, благодатна, вдъхновяваща. Целта ни бе това да бъде "училище“ – с теория, практика , изучаване на инструментите, а не просто занимания за няколко часа. Постигнахме я и сме вдъхновени за бъдещето“, каза Тони Симидчиева.

Елена Драмова – майстор на художествени тъкани от занаятчийския център на Небет тепе благодари от името на всички майстори. "В тези трудни времена, ние самите имахме нужда от тази подкрепа. Щастлива съм най-много , че деца и родители се докоснаха до нас и ние до тях. Запознах се с толкова талантливи деца! Впечатлена съм от отношението на родителите. Те не просто искаха да оставят децата си за 3 часа, те ги провокираха и търсеха възможност за развитие на талантите им. И най-ценното от всичко бе възможността да се докоснат до традиционната българска култура“, каза Елена Драмова.

По време на пресконференцията стана ясно още, че предстои голяма изложба с изработеното от децата, отново с благотворителна цел. Към момента се решава кога точно да се случи, предвид пандемичната обстановка. Мястото ще е фоайетата на Дома на културата "Борис Христов“. Няколко частни училища вече са заявили желание да имат в програмата си предмет "Занаяти“, а майсторът Пенка Ставрева вече работи с училище "Антим I“. Някои от децата от училището продължават да посещават занятията и след приключването на проекта, разказа Тони Пранджева – майстор по художествена керамика, моделиране, мозайки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: