ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Приеха стандарт за грижа на онкоболните в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:07 / 16.10.2010Коментари (0)1496
© Plovdiv24.bg
В рамките на национална среща за пациенти "Ракът е диагноза, а не присъда" се представиха резултатите от работата на проекта "Създаване на модел от социални услуги за последваща грижа за пациенти с онкологични заболявания". През последните 10 месеца този модел се апробира в три центъра за консултиране на онкологично болни пациенти и техните близки, които помогнаха на 277 пациента от Пловдив, София и Бургас да живеят по-пълноценно, като търсят правата си. На базата на изградения опит в предоставянето на психологическа подкрепа и социална помощ се създадоха правила (оформени в Стандарт), по които добрите практики да се мултиплицират и в онкологичните центрове в цялата страна. Повече подробности за целите на проекта разкриха Евгения Адърска - председател на АПОЗ и приятели, Н. Пр. Тове Скарстейн - посланик на Кралство Норвегия, Славчо Атанасов - кмет на гр. Пловдив, Александър Георгиев - психолог, Лидия Пиргова - социален работник, Консултативен център - София, и Любка Ангелова - пациент с онкологично заболяване.

Проектът "Създаване на модел от социални услуги за последваща грижа за пациенти с онкологични заболявания" предлага нова форма на социална услуга в страната, насочена към онкологично болните пациенти, които имат нужда от грижа в общността. Приетият Стандарт за предоставяне на социална услуга "Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания" (ЦСРИЛОЗ) представя минималните изисквания за функциониране и качество на услугата. С нея се определя задължителния пакет услуги и дейности, които трябва да бъдат осигурени в Центъра, и се задават изисквания за качество на услугата, материална база, персонал и процедури. Стандартът гарантира правото на пациентите активно да участват в избора на услуги, като им дава възможност да преценят дали услугата, която се предлага, отговаря на техните потребности, а също и дали получават качествена услуга. Настоящият стандарт е разработен в съответствие с изискванията на Закона за социалното подпомагане (ЗСП) и Правилника за прилагането му, както и на базата на Методиката за предоставяне на услугата ЦСРИ, изработена от АСП.

Проектът е финансиран със средствата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, осигурени от данъкоплатците на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. За периода 2007 - 2009 г. този фонд за подпомагане на неправителствени организации е предоставил над
2 000 000 евро за развитие на гражданското общество. Н. Пр. Тове Скарстейн - посланик на Кралство Норвегия, сподели: "Радвам се, че с помощта на норвежките данъкоплатци е възможно да се осъществи един толкова важен проект - за последваща грижа за пациенти с онкологични заболявания, която е от ключово значение за възстановяването им."


(с) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: