ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представят първия проект от програмата "Културни посолства в "Капана"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 01.07.2015Коментари (0)1366
©
Днес от 17 часа "Едно" представя първия проект от програмата "Културни посолства в "Капана", която се реализира в рамките на проект "Капана - квартал на творческите индустрии", с финансовата подкрепа на Общинска фондация Пловдив 2019. Откриването ще бъде в пространството на "Едно" на ул. "Христо Дюкмеджиев" 10.

Изложбата "Приключенията на Неро и компания" на популярния белгийски комикс художник Марк Слеен ще бъде открита от посланика на Белгия в България Аник Ван Калстер.

"Приключенията на Неро и компания" е хумористична и оптимистична поредица за широката публика. С много ентусиазъм и и безкрайно въображение Марк Слеен разказва за приключенията на една леко налудничава компания, чието главно действащо лице е Неро. 

В противовес на други белгийски комиксови персонажи като Тинтин, Лъки Люк или Робедус, Неро не е истински герой. Той е типичен човек от народа, който предпочита лениво на чете вестник в удобното си кресло с бира и пържени картофки под ръка.

Житейската му философия е "Щé ми се да бях вулкан. Тогава щях да си седя спокойно и да си пуша, а всеки щеше да казва "Вижте го, пак работи!", но по стечение на обстоятелствата Неро непрекъснато се сблъсква с невероятни ситуации, а приключенията го следват на всяка крачка.

Изложбата представя не само художествения и лингвистичен талант на Марк Слеен, но и силния му интерес към природата, дивите животни и сафаритата, засвидетелстван и от длъжността му на управител на световния фонд за защита на дивата природа (WWF - Белгия).

Марк Слеен е един от пионерите на белгийския комикс, изиграли важна роля в развитието на това изкуство в Европа. Собственоръчно направените от него над 200 комикса на "Приключенията на Неро и компания" му осигуряват и място в книгата на Гинес.

Изложбата може да се види до 31 юли в пространството на "Едно", ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана.


"Културни посолства в Капана" е пилотен проект, който инициира за първи път съществуването на представителства на чуждестранни културни институти в Пловдив. Фондация "Едно" предоставя галерийното си пространство за три месеца - юли, август и ноември, за културни прояви на част от дейните посолства и институти от столицата. 

На поканата се отзоваха Посолството на Кралство Белгия, които ще представят изложба на белгийския комикс артист Марк Слеен, Полският институт, който ще участват с изложба на театрални плакати и прожекция на съвременни полски пиеси и филми, и Чешкият център - ще покажат изложба съвременен чешки дизайн, а заедно с културната организация "Позор" ще направят няколко прожекции от популярния документален фестивал Biting Docs.

Проектът представя три напълно нови за пловдивската публика културни фокуса, предлага нови канали за осъществяване на диалог с тези държави, промотира представянето на съвременни проекти от културния им календар извън столицата и поставя въпроса за трайно установяване на техни представителства в "Капана", като част от идеята за международното измерение на "Кпапана" - квартал на творческите индустрии.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: