ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представиха проекта за нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:01 / 17.01.2020Коментари (0)7359
Проектът за изграждане на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в УМБАЛ "Свети Георги“ бе представен пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Когато този комплекс бъде изграден, в него от старите си сгради ще се преместят Клиниката по педиатрия заедно с Детско спешно отделение, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология. В подкрепа на проекта УМБАЛ "Свети Георги“ стартира преди една година дарителската кампания "Най-доброто за нашите деца и онкоболни“.

По време на първото за годината заседание на Комисията по здравеопазване началникът на Клиниката по педиатрия и председател на организационния комитет на дарителската кампания проф. д-р Иван Иванов презентира предисторията на проекта и постигнатите за една календарна година резултати – 124 935 лв. На представянето присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, зам.-министрите Бойко Пенков и Жени Начева, депутати от всички парламентарни групи, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и представители на институции в сферата на здравеопазването. Заедно с проф. Иванов на представянето присъстваха зам.-директорът по административно-икономически въпроси доц. Момчил Мавров и арх. Христина Стефанова, част от проектантския екип на новия комплекс.

Дарителската кампания "Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ обедини пловдивчани и жители на съседни общини и през изминалата 2019 г. бяха организирани множество инициативи за набиране на средства – концерти, театрални постановки, базари, киноложки изложби, лични дарения от служители на пловдивски фирми, от рожденици и младоженци, които вместо подаръци са пожелали гостите им да дарят в полза на кампанията.

На същия принцип и сумите за букети в първия учебен ден на учебната 2019/2020 година в голяма част от пловдивските училища също бяха дарени. Така образователните институции се оказаха един от най-големите дарители – близо 17 хил. лева. В навечерието на Рождество Христово Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай обяви дарението на Пловдивска митрополия в размер на 20 хил. лева за изграждането на новия комплекс.

Един от основните доброволни двигатели на активностите е Велислава Костадинова, собственик на терапевтичното куче Мон, превърнало се и в лице на дарителската кампания. Благодарение на тях районните кметства на Пловдив, училища в целия град, Община Първомай и различни организации проведоха множество събития за набиране на средства.

Очакванията на организационния комитет и на ръководството на болницата са и през настоящата година кампанията "Най-доброто за нашите деца“ да продължи да вдъхновява хора и институции да помагат. За да се осъществи този мащабен проект, екипът ще разчита и на финансиране от държавата.

Клиниката по педиатрия е основана през 1945 г. Разполага с интензивно отделение от 1983 г. Отговаря на трето ниво на компетентност по педиатрия и всички педиатрични тесни специалности. Тя е най-голямата единна педиатрична клиника и единственото педиатрично лечебно заведение в Южна България с пълен набор специалности.

Денонощно осигурява републикански консултанти по педиатрия и профилни специалности, както и консултации по детска кардиология и ехокардиография.

През миналата година са хоспитализирани 6236 малки пациенти от 21 от всички 28 области на страната, като най-много са от Южен Централен район. Клиниката е място за хоспитализация на по-тежките и сложни за лечение случаи от Южна България.

Дейността на клиниките по медицинска онкология и клинична хематология е свързана с дейността на Отделението по детска онкохематология на Клиниката по педиатрия и затова решението е те да се преместят заедно с нея в бъдещия лечебно-диагностичен комплекс, който е предвидено да бъде построен в непосредствена близост до основния корпус на Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги“ на бул. "Пещерско шосе“ №66.


Още по темата: общо новини по темата: 13
15.06.2023 »
05.05.2023 »
04.05.2023 »
25.02.2023 »
22.02.2023 »
22.02.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: