Поставиха кавички на думата "освободителка" в надписа на Альоша

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:17 / 11.09.2023
2801
В галерия “Капана" се откри 29-тото издание на Седмица на съвременното изкуство, която всяка година се организира Сдружение “Изкуство днес". Сега темата е “След войната", избрана от куратора Емил Миразчиев, по чиято покана участват изявени визуални артисти от България, Украйна, Русия и Беларус.

Проямата стартира още на 8 септември с акция на художника Димитър Келбечев, който постави в кавички определението "освободителка“ в надписа за съветската армия на паметника "Альоша“. Цялата фраза е: "Слава на непобедимата Съветска армия "освободителка".

Руската арстистка Олга Володина, която от няколко години живее у нас, засили въздействието на своите черно-бели фотографии от проекта си "Пропаганда“ с пърформанс по главната улица на Пловдив. Наталия Залозная от Беларус, принудена да напусне родината си заради режима преди няколко години и да се установи в Белгия, се представя с "Картина в розово“ – иронична реплика на известна снимка на войници, които си честитят победата в края на Втората световна война (по Питър Бърнстейн).

Какво е победа? Кой е победител и на каква цена? Авторката изследва и темата за словото, за паметта чрез инсталация на пресовани хартиени дневци и голямоформатна фотография. Хлябът на истината "паляниця“, направен от украински речни камъни, поднася визуалната артистка Жана Кадирова от Украйна, която показа тази инсталация на Венецианското биенале. Другото украинско участие е на Алла Георгиева, която от години живее в България. Тя представя инсталация от текстилни пана, съшити от камуфлажни тъкани - пасторални пейзажи в камуфлаж, осеяни с ракети.

Велизар Димчев е автор на видео с анимиран войник в игрови контекст. Творците от Група 7+1 Илко Николчев, Йоханес Артинян, Камен Цветков, Панчо Куртев пък провокират посетителите с абстрактна инсталация от висящи модули, наречена "REM“ – "бързият“ сън на човешкия мозък – алюзия за съня на разума и раждащите се чудовища. Спооред концепцията им войната не е изначално присъща на човека, а е “бъг" в системата на разума му.

В своето видео Севдалина Кочевска е превърнала оръдейните дула в детска люлка. Смъртоносните машини “красят" площадите на редица пловдивски села. Какви следи оставя желязната "разходка“ на верижна техника върху най-твърдия метал – стоманата демонстрира Иван Иванов. А Наташа Кюпова е нарисувала огнена карта на света, като е маркирала в златно няколко малки петна - това са страните, които никога не са воювали. Художничката Надя Генова е "фотографирала“ синьо небе с понесени от незнаен вихър отпадъци. Нейна е и творбата SOS.

Емил Миразчиев е монтирал дузина автентични светофари, които обаче светят в синьо и жълто като символ на надеждата за край на войната. Изкуството в опит да надмогне агресията и смъртта.

Седмицата на съвременното изкуство - След войната продължава до 5 октомври и е с вход свободен.

Виж коментарите (4)

Още по темата (116):
08.05.2024 Певци от цял свят пеят в защита на Альоша в патетичен видеоклип
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
Още новини от Новини от Пловдив:
Славчо Атанасов: Цар Фердинанд няма място в България
Теодора Николова е момичето, пътувало на предната седалка на джип...
Този е младият шофьор, управлявал джипа по бул. "Руски"
Диджей срина "Капана фест": 22 лева за бургер и 45 за тениска
Говори жената, пристигнала на мястото на ПТП-то минути след сблъс...
Първа официална информация за двамата оцелели в ада на бул. "Руск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).