ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Посланик: Пловдив е сърцето на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:12 / 24.01.2017Коментари (0)6327
©
Днес на официално посещение в Пловдив бе Н.Пр. г-н Сакер Малкауи - Извънреден и пълномощен посланик на Хашемитско Кралство Йордания. Той заема този пост от 07.12.2015 г., отговаря за Румъния, България и Молдова. Мисията му се намира в Букурещ. 

В дългогодишната си дипломатическа кариера, посланикът винаги е отговарял едновременно за няколко държави, пътува доста, главно в столиците и това е първата му официална визита, извън София.
В заседателната зала на община Пловдив, Н.Пр. г-н Сакер Малкауи бе посрещнат от заместник-кмета по общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците - Розалин Петков и заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева, с които разговаря повече от час. 

Розалин Петков запозна посланика и придружаващите го лица, представители на йорданската общност в Пловдив, по чиято покана се осъществява визитата, за възможностите и ресурсите, с които разполага втория по големина град в България, за предимствата от неговото географско местоположение, положителния опит на чуждите инвеститори в "Тракия икономическа зона", в която активно работят повече от 100 предприятия, с над 20 000 заети лица, ползите от близостта на летище Пловдив, интермодалния терминал и важните инфраструктурни проекти, които се реализират в момента. 

Заместник-кметът очерта и приоритетите, по които работи общинската администрация с цел повишаване на икономическата привлекателност на града и създаването на отлични условия за бизнес и предприемачество. Стана дума и за съсредоточаването на висши учебни заведения, нещо, с което градът се гордее и което отдавна е превърнало Пловдив в своеобразен образователен център на страната. 

Заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева разказа на гостите за подготовката на града за предстоящото голямо предизвикателство през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата и за богатото културно-историческо и архитектурно наследство на града под тепетата. 

Основният акцент по време на разговорите бе свързан с подписаното през 2004 г. "Споразумение за приятелски връзки и сътрудничество между община Пловдив, България и община Петра, Хешимитско Кралство Йордания", което е безсрочно и желанието на двете страни да препотвърдят ангажиментите, поети в него за развитие на сътрудничество в направленията: местни власти, промишленост и търговия, туризъм и култура.

Бяха обсъдени възможностите и заявен интерес за съвместни инициативи, свързани с "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019", за обмяна на опит в опазването на културно-историческото наследство, както и за размяна на състави за участие в предстоящия през август, Международен фолклорен фестивал в Пловдив и във фестивала, който се провежда през лятото в Петра. Н.Пр. г-н Сакер Малкауи отправи покана, делегация от Пловдив да посети в най-скоро време Петра и да се убеди колко красив и магнетичен град е. 

В хода на разговорите бяха отбелязани много общи неща, по които двата хилядолетни града си приличат, както и приоритетното място, което заема туризмът в политиката на управление на Пловдив и Петра.

"Петра е изворът на историята на света.,каза Н.Пр. посланик Малкауи, а Пловдив е град с хилядолетна култура, известна и позната още от древността. Пловдив е сърцето на България!".

Той припомни за визитата на държавния глава на Йордания Крал Абдула II Бин Ал Хусейн през 2001 г. в Стария град на Пловдив и сподели вълнението си от предстоящата, макар и кратка обиколка, която община Пловдив му организира след края на срещата. 

Йорданският посланик обеща, че непременно ще се върне в Пловдив със семейството си най-късно през есента, ще си отдели повече време, за да се запознае по-подробно със забележителностите, ще посети културни събития, за да почувства атмосферата на града. 

Н.Пр. г-н Сакер Малкауи сподели още, че обича да излиза извън столиците на държавите, да посещава "специалните" градове, които имат стойност и представляват особена ценност и да осъществява комуникацията си директно. "Пловдив е такъв град!".

В края на срещата, гостите и домакините си размениха протоколни подаръци и си направиха обща снимка за спомен, като си обещаха, че това е само началото на възстановяването на контактите между двата побратимени града.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: