 © |  | Голяма част от продуктите на пазара в Пловдивски регион, които се представят като биологични или екологични храни, нямат нужните сертификати. Етикетите подвеждат потребителите, а фирмите-производители нарушават Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти в Европейския съюз. Само за час екип на БНТ закупи близо 10 артикула с подвеждащи етикети. Олио, представено като "Екопродукт", зърнени кълнове и мюсли, рекламирани като био-храни и консерви с риба тон, домати и царевица, върху които надписът "Еко" видимо се откроява. Дали обаче етикетът е гаранция, че продуктът е екологично чист? "Това трябва да бъде доказано допълнително на етикета, че тази царевица е произведена съгласно изискването на наредба 22 примерно или европейски регламент 2092. В случая с тази царевица нямаше такова описание допълнително и така навява съмнения, че не е екологичен продукт", коментира д-р Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие "Биоселена".
По-ниската цена също е сигнал за потребителите, че не купуват рекламираната им здравословна храна. "Сравнение може да се прави с качествената, конвенционална храна, в цената разликата е между 20 и 30%", казва д-р Стоилко Апостолов. Цената при истинските биопродукти може да скочи и двойно, защото модерната технология, по която се произвеждат, значително ги оскъпява. Потребителите все още рядко търсят допълнителните указания за сертификация на екологичните и биологичните храни. За родните продукти това е калинката, която е отличителният знак на земеделското министерство.
Източник: dir.bg |