ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Подкрепа" Пловдив сигнализира областния управител
Автор: Диана Бикова 17:18 / 29.11.2023Коментари (0)2430
© Plovdiv24.bg
Председателят на СРС "Подкрепа" - Пловдив Атанас Кръстев сигнализира областния управител Илия Зюмбилев за притеснения сред персонала на детските градини. Поводът е подготвяна промяна в системата на предучилищното образование. Ето съдържанието на официалното писмо: 

"До Областния управител на Областна администрация Пловдив

Уважаеми г-н Зюмбилев,

Много от синдикалните ни членове, работещи в системата на детските ясли, са обезпокоени от публикувания на сайта на МОН материал, озаглавен "Стартира изграждането на цялостна система за ранно детско развитие“ (01.11.2023г.)

В него се съобщава за създадена Междуведомствена група, в която участват представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването. Част от задачите  на тази работна група е да подготвят и предложат промени в Закона за предучилищното и училищното образование и в Закона за здравето, свързани с ранното детско развитие и необходимата подкрепа за детето и семейството, както промени в Наредбите за функциониране на яслите.

Така формулираните задачи повтарят дословно предложените във внесения от г-жа Елисавета Белобрадова законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (сигнатура 48-254-01-83 от 02.12.2022г.). След проведено обсъждане, същият законопроект беше изтеглен от вносителите си, поради невъзможността да се докаже необходимостта от предвижданите промени.

В съобщението отново се посочва неопределената необходимост от създаване на система за образование и грижа и изработване на стандарт за ранно детско развитие, които и към момента съществуват и се прилагат в практиката.

Поставеният от министър Цоков въпрос за нов тип квалификация – умения не само за медицински грижи, но и педагогически такива, е отчетена при изработването на програмите за обучение в Образователна квалификационна степен "Медицинска сестра“ и се прилагат във Факултетите по обществено здраве на Медицинските университети в Република България.

Наложените от Наредба № 26 трансформиране на длъжности в детските ясли – заместването на част от медицинските специалисти с педагогически, доказа изразен дефицит в подготовката на педагогическите кадри, които нямат необходимите способности и компетенции да следят, да се грижат и проследяват физическото и невропсихологическото развитие на децата от 3 месечна до 3 годишна възраст.

Във връзка с декларираният от министър Шалапатова обществен консенсус по новосъздаващата се стратегия, считаме, че е необходимо да поставим в спешен порядък въпроса за обсъждане и в Областният тристранен съвет за социално сътрудничество на област Пловдив, на който социалните партньори, ведно с областна администрация, да изразим становище, което да бъде разпространено до съответните компетентни органи, от които зависи решаването на потавения от нас проблем.

Предлагаме на същия съвет да бъдат поканени представители на общините, на директорите на детските ясли, на Лекарския съюз и на Медицински университет Пловдив.

29.11.2023 год. гр. Пловдив 

С уважение: Атанас Кръстев, председател".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кауфланд
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: