ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският митрополит поиска с половин уста прошка от Максим
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:16 / 04.07.2012Коментари (3)2601
© Plovdiv24.bg
"Дълготърпелив и пълен с благост е бил и ще бъде винаги българският патриарх. Колко много неща е извинил и пак извинява, знаейки, че "нашата борба не е срещу кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата".

Тези думи, звучащи почти като търсене на прошка, са на пловдивския митрополит Николай. Той днес не присъства на тържествената литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", отслужена по случай 41-годишнината от интронизацията на патриарх Максим. Но е отслужил отделна литургия в Пловдив, а словото му беше качено на сайта на митрополията.

На няколко пъти митрополит Николай търси подкрепата от патриарха. 

"Във всички тези четиридесет и една години Негово Светейшество оделотвори в абсолютна степен онази добродетел, която свети апостол Павел нарича по-голяма от вярата и надеждата, а именно - любовта. Затова и църквата премина и ще премине през всички изпитания, които й поставя злобата на днешния ден. Защото любовта е "дълготърпелива, пълна с благост... всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява", казва Пловдивският митрополит.

Припомня и че патриархът множество пъти е вярвал и се е надявал на хора, оказали се "роптачи, недоволници, които постъпят според своите похоти/нечестиво и беззаконно; устата им произнасят надути думи, и за облага биват ласкатели". "Колко пъти е претърпявал и ще претърпява подигравачите, "които ще постъпват според нечистите си похоти", запазвайки "себе си в любов Божия, очаквайки милост от Господа нашего Иисуса Христа", допълва Николай.

Пловдивският митрополит стана основата на сериозното противоречие в Светия Синод, започнало след като Николай даде "архонтска" титла на оръжейния бизнесмен Петър Манджуков. Първоначално синодът потвърди, че стои зад решението си от 2007 г., че в традицията на църквата няма такива титли и награди, но впоследствие митрополитите решиха да узаконят "архонтството". На друго заседание те изработиха и критерии за връчването на титлата.

И в двете заседания не участва патриарх Максим. А няколко митрополити остро възразиха срещу взетите решения. Освен остри спорове между висшите духовници, решението на Синода провокира и протест на вярващи срещу "архонтството".

Днес се очакваше патриархът да дойде на литургията в столичната катедрала и там да каже мнението си по спора. Той обаче изпрати свой представител да прочете слово от негово име, в което цитира онзи, който е казал: "Без мен не можете да вършите нищо".

Ясно становище по архонтския въпрос обаче патриархът не взе.

Литургията в негова чест обаче беше показателна - в нея участваха единствено трима митрополити. По традиция молебенът се водеше от сливенския митрополит Йоаникий, председателстващ заседанията на Светия Синод. В него обаче участваха само Варненският митрополит Кирил и Ловчанският - Гавриил, първият от които е категорично против "архонтстово", а вторият изрази сериозни резерви и поиска да се знае произхода на даряваните пари, станали основания за връчване на "архонтски" титли.

Кой да служи в патриаршеската катедрала по принцип се посочва лично от патриарха. А днес в катедралата нямаше никой от митрополитите, които узакониха "архонтството".

Източник: в. "Дневник"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как да е вярващ човек, ако трябвада слуша "напътствени" слова от Николай, който говори на някакъв много странен, уж църковен език, от което като резултат нищо не се разбира. Някакви високопарни и натруфени думи и сложни изречения. На хората трябва да се говори на разбираем и достъпен език и да се проповядва вярата в Бога, но от достойни владици, а не от такива, като Николай-без морал и добродетели.
Aнонимен
на 05.07.2012 г.
+1
 
 
Имаш ли пари - независимо как са придобити,дадеш ли ги на правилният човек от църквата,можеш да си купиш титла и дори божията прошка за престъпленията си...това вече е безумие...
+3
 
 
Вярата е нещо съкровено и важно за всеки човек, но е и нещо, което църквата използва от векове за упражняване на власт и влияние. За мен хора като горецитирания митрополит не са по-различни от политиците, дори са и по-лоши. Църквата и вярата одавна нямат допирни точки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: