ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивските утайки отпътуват за Пирдоп
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:53 / 21.09.2010Коментари (8)3594
© Plovdiv24.bg
Най-сетне се намери място за пловдивските утайки, които след затварянето на депото в Катуница през август миналата година се складират на аварийни полета край пречиствателната станция. Това съобщиха на съвместна пресконференция областният управител Иван Тотев и изп. директор на ВиК Валентин Василев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

За изхода от кризата, сполетяла Пловдив са помогнали и така одумваните покрай софийския боклук, екоминистърката Нона Караджова и заместничката и Евдокия Манева. Междуведомствен експертен съвет вчера е решил, остатъчния продукт от фекалиите на Пловдив да бъде използван за рекултивацията на "Еко Медет" край Пирдоп. Общинарите от Пирдоп били несъгласни, искали финасови компенсации, плашили и с протести, но в крайна сметка решението било взето.

"Не се знае кой, кога, от коя страна на бариерата може да се окаже", направи аналогия Тотев между пловдивските утайки и софийския боклук.

Директорът Василев отправил допитване до екозавода за преработка на отпадъчния продукт там, но се оказало, че внедрената технология не го позволява. Би могло да се разработи, но относно цените засега официален отговор няма, неофициално се говорило за над 30-47 лв за тон. 30 лв за тон ще струва транспортът. Депонирането ще е безплатно, защото ще е за сметка на концесионерите на мините, които работят по проект на Министерството на икономиката.

"В момента там е пустиня, за да се запълни, използват земна маса, но тя струва пари, а и нанася щети там, откъдето я изкопават", обясни Василев.

15 хил. тона биомаса ще бъдат вложени по този проект. Пловдив и съседните общини произвеждат по 100 тона дневно. Тъй като технологията ще намира все по-голямо приложение при рекултивацията на терени, пловдивските утайки ще намират приложение там. Усилията са насочени към преработка на място в пречиствателната станция, след което да се използват за директно наторяване в земеделието.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 6
23.06.2011 »
27.10.2010 »
13.10.2010 »
06.10.2010 »
05.10.2010 »
30.09.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как може да има Пловдивчанин подлога и да ми говори за цитирам :"Не се знае кой, кога, от коя страна на бариерата може да се окаже", направи аналогия Тотев между пловдивските утайки и софийския боклук.
0
 
 
Ще си позволя още веднъж да пиша за да споделя едно мое подозрение. В момента има конфликт София-Пловдив по темата боклук. В по-малка степен има конфликт София-останалите градове в страната отново по темата боклук. Какво би станало, ако се провокира нов конфликт например Пловдив-Пирдоп по същата тема боклук? Според мен това е класическтата тактика "Разделяй и владей". След провокирането на други конфликти между различни градове в страната ще се омаловажи основния проблем, а именно извозването на боклука от София.
0
 
 
Интересно,защо не се произвежда метан така както го добиват в Китай примерно.Може би ще се повторя,но гледах един филм където всеки в къщата си има дестилатор и фекалийте не отиват в канализацията,а се превръщат в гориво за готвене,захранва агрегата за ток и пр. Даже хората са изчислили,че с едно изхождане 100W крушка свети 4ч. Затова хората вървят напред :))).
+1
 
 
Тотев навярно е жител на Герберград? Все се намесва в едни такива моменти на криза. Напомня ни(сякаш по поръчка), че държавата, колкото ни е ощетила, може да ни се стори песен спрямо това, което може да ни направи. Тотев, в тия утайки има и твои лайна, така че недей сра повече!
-1
 
 
Разге ле! Бях се притеснил за фекалиите-за Катуница да му мисли цар Катуньо
+2
 
 
Каква е цената на намереното решение? Какво ще искат в замяна от Пловдив?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: