Пловдивски студенти в съвместна акция с полицията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:00 / 01.12.2014
3542
Студентският съвет и ръководството на Университета по хранителни технологии с подкрепата на КАТ-Пловдив стартираха кампания "Празнувай отговорно". Тя се обявява в навечерието на 8 декември и с нея възпитаниците на висшето училище призовават всички студенти в страната да шофират разумно, за да стигнат живи. 

От 8 ч. сутринта, облечени в светлоотразителни жилетки, те пресрещаха свои колеги, на които раздаваха флаери и брошурки. 
 
"Студентите споделиха идеята си преди месец и веднага застанах зад предложението им като ректор, но и като родител и човек. Изключително удовлетворен съм, че в нашия университет има млади хора, които мислят отговорно за своите колеги и приятели", заяви проф. Кольо Динков. 

Тъй като инициативата е навременна, защото месец декември е изпълнен с много празници, тя бе приета изключително положително и от КАТ. Професорът изрази надежда, че кампанията много бързо ще получи подкрепа сред студентите не само в Пловдив, но и в цялата страна. 

"Идеята ни е да заострим вниманието на всички участници в движението да бъдат по-внимателни на пътя и да не пренебрегват детайли като "4 зимни гуми, 7 секунди за колана и 8 часа, за да изтрезнеят", каза председателят на Студентския съвет Веселин Ангелов.

От днес до 5 декември два полицейски екипа - на Пътна полиция и на Второ районно управление, между 12 и 14 ч. ще патрулират в района на УХТ. КАТ ще съблюдава за безопасността на движение на автомобилите, а служители на районното - на пешеходците. 

На екрани в сградата на УХТ се прожектира филм на Пътна полиция, който представя мрачните последици от произшествия след злоупотреба с алкохол. 

Днес от 14 ч. в спортния комплекс на УХТ под мотото "Цени живота" се проведе състезание по силов трибой. Инициативата на Центъра по физическо възпитание и спорт е в подкрепа на превенцията срещу пътни произшествия.

"Надявам се кампанията да достигне до широката общественост у нас и да бъде подета от колкото е възможно повече хора, защото идеята е да се съхрани човешкият живот", изтъкна началникът на сектор "Пътна полиция" Радослав Начев. 

"Необходими са контрол и самоконтрол не само на студентския празник, но и на всички останали през този месец", добави Ботьо Гиргинов, инспектор в Пътна полиция. 

Според него не бива да се сещаме за произшествията, когато трагедията ни връхлети и след като влезем в новините и в полицейската статистика. Той посочи, че от началото на годината до края на ноември в Пловдивска област са станали 855 катастрофи, в които са загинали 67 души, а 1083 са ранените. Всеки месец в страната при пътни произшествия намират смъртта си 55 българи.

Също днес стартира и втората инициатива на младите хора, посветена на 1 декември - Световен ден за борба със СПИН-а. От сутринта също в двора на УХТ те закичваха с червени лентички всички преминаващи и раздаваха презервативи, за да напомнят, че коварната болест не е толкова опасна, ако се вземат предпазни мерки. 

Екип медицински специалисти от Регионалната здравна инспекция правиха на първия етаж в университета безплатни кръвни тестове за ХИВ носителство на всички желаещи. Студентите сме доста разкрепостени, но искаме да напомним на всички, че животът е безценен, заяви Калоян Калинин от Студентския съвет в УХТ.

Виж коментарите (2)

Още по темата (85):
09.12.2023 Адвокат от Пловдив: Гаджета от друга компания не се свалят
09.12.2023 Банско осъмна без инциденти след вчерашния студентски празник
08.12.2023 Студент на 60: Аз дори съм по-възрастен от бащите на някои от момчетата, с които уча
08.12.2023 Студенти от УХТ Пловдив с различна кампания за 8 декември
08.12.2023 Защо 8 декември е празникът на студентите?
07.12.2023 В навечерието на студентския празник: Механите в Банско препълнени
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).