ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски майки помогнаха на "бебето беглец" от смолянско село
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:55 / 08.04.2019Коментари (0)4477
Преди време ви разказахме как отнеха новородено от самотна майка, защото нямала кола и доходи.Казусът приключи с щастлив край и детето вече е при майка си. Предлагаме да проследите щастливата развръзка, до която се стигна след множество перипетии.

Хората от смолянското село Арда наричат детето на Симона Алекова вече "бебето беглец". Прякорът на 4-месечния Александър бил даден от местните жители заради нечуваните перипетии с отнемането му на седмия ден след раждането. Момченцето беше взето директно от родилния дом и беше върнато в семейството два месеца по-късно със съдебно решение.

"Честно ти казвам, ако детето не бяха ни го върнали, щях да отида пред общината и щях да се подпаля там", е категорична бабата на бебето Ана Хаджийска. Тя още не може да прости състоянието, в което им е бил върнат Сашко. "Върнаха ни го със силно подсечено дупе и с хриптящи гърди. Веднага го заведохме на преглед при личния ни лекар, който потвърди моите опасения", казва Ана. Жената уточнява, че е изгледала три деца и много добре може да прецени кога едно дете е здраво. В приемното семейство мазали подсеченото дупе на новороденото със синьо мастило. "Чак по одеалцето му се беше разтекло това синьо мастило. Толкова съвременни кремове вече има за подсечено бебешко дупе, а те със синьо мастило", се чуди и майката Симона.

Цели два дни, след като им бил върнат, Сашко не е спрял да плаче. Симона си обяснява това със силно подсеченото дупе. Седмица по-късно малкият вече бил с хрема и бил приет в смолянската болница за лечение на пневмония. Според документ за профилактичен преглед и поставени имунизации на бебето от 12 февруари т.г., когато то още е било в приемното семейство и тогава било прегледано от друг лекар, било установено, че Сашко е здрав. "Не, не ни го върнаха здрав. Гърдичките му хриптяха при дишане, беше и много подсечен", твърди обаче бабата Ана. Видимо тя е съсипана след всичко преживяно. За своите 50 години тя все още не може да повярва, че е успяла да издържи цялото напрежение покрай отнемането на Сашко от социалните, проверките, които продължават и до момента с ежеседмични посещения в дома им, връщането на бебето в семейството със съдебното решение.

"Социалните са си за съд, защото Симона имаше кърма и можеше да си кърми бебето, за да е здраво и да не даваме луди пари за сухи млека. Сега да не се учудват, ако Сашко боледува. Той изобщо не е кърмен", се ядосва Ана Хаджийска.

С благодарност тя признава, че през цялото време е имала и продължават със Симона да имат подкрепата на всички жители на село Арда, които също са били много възмутени от отнемането на пеленачето.

"Симона си го разхожда из селото с количката. А хората нарекоха Сашко "бебето беглец" заради всичко, което преживяхме", казва за Монитор Ана. Тя не може да си обясни и друга несправедливост. Чуди се защо държавата дава на безработна майка, каквато е Симона, само 112 лева майчинство. В същото време обаче на приемното семейство държавата е плащала най-малко 840 лева заплата, а отделно са били останалите помощи и издръжки за самото дете. Ставката колко да бъде заплатата на приемния родител е 150 на сто от минималната работна заплата у нас, което прави 840 лева от началото на тази година. Приемните родители нямат задължение да изразходват тази заплата за нуждите на детето, настанено при тях. За повече от едно дете заплатата се вдига. С всички тези подробности Ана и Симона не са запознати. Те само знаят, че родната майка взима 112 лева майчинство на месец, а приемната такава е получавала в пъти повече.

"От тези 112 лева майчинство Симона трябва да купува сухото мляко за Сашко. А можеше да си го кърми и той да е здрав", повтаря Ана. Самата Симона отново не спира да плаче, но вече от радост и благодарност, гушнала първородния си син. Нейната майка не спира да работи, за да имат средства да гледат Сашко. Ходи да чисти по къщите на хората, не се жали и за тежката селскостопанска работа. "Говорят, че сме вече много богати. От дарения, че сме събрали 30-50 000 лева. Не е вярно това. Ако беше вярно, вчера (б.р. миналата седмица), нямаше да блъскам цял ден на нивата с картофи", признава Ана. Истината е, че преди телевизионните репортажи за Симона в сметката й имало около 1500 лева от дарения. С повечето от тези пари Симона посрещнала първите нужди на бебето, след като й било върнато. Купили и нова печка на дърва, защото някои журналистки, отишли у тях, разкритикували старата. С остатъка от сумата подменили с пвц външната входна врата и прозореца на стаята, в която гледат Сашко. Средствата не стигнали за подмяна на старите русенски легла в стаята, която, въпреки ниския си таван, е уютна, чиста и пълна с играчки, бебешки кремчета, памперси, столче за хранене, люлка, детски дрешки. Дарителка им обещала скрин, в който да подредят дрешките на пеленачето, но още не е пристигнал. "Много благодаря на всички хора, които ни дариха средства и ни изпратиха дрешки, памперси, бебешка козметика, легло за Сашко. Буквално сме затрупани от дрешки", казват Ана и Симона. При спомена какво е преживяла самата Симона не спира да плаче, а бабата пък нарежда: "Те пак могат да си го вземат. Тук идват постоянно, всяка седмица". (б.р. визира социалните). Симона посещава курс за млади родители и е много доволна от отношението и вниманието на служителките, които идват в дома й да я обучават.

Този март, след като Сашко бил върнат от съда на майката Симона, в дома й в село Арда отишли двама полицаи. Тя с бебето били сами вкъщи. Полицаите я попитали дали майка й Ана пие алкохол и дали я бие. Симона отрекла и полицаите си тръгнали. Разпитали и съседи дали са виждали Ана пияна, но хората на свой ред отрекли. Опитът на Агенция Монитор да получи информация от ОД на МВР в Смолян дали униформените са действали по сигнал, удари на камък. Екипът остави телефон за обратна връзка на секретарката на директора на областната дирекция, но не получи обратно обаждане и отговор за действията на униформените.

"Много сме благодарни на тези майки от Пловдив, които ни дариха сухи млека, играчки и памперси за Сашко", казват Ана и Симона по повод последното дарение, което получиха от фондация "Движение на българските майки". Малчуганът е вече спокоен в прегръдките на родната си майка, но само преди няколко седмици нещата не стояха точно така. Пеленачето бе отнето от родилката Симона директно от родилния дом, след като социалните от Смолян преценили, че има риск за живота и здравето му. На седмия ден след раждането, вместо майката да се прибере от родилното в Смолян у дома в село Арда с първородния си син, момченцето бе дадено на приемни родители. Точната формулировка на социалните бе "временна мярка на закрила". Майката не е имала средства, за да обжалва в законно установения срок заповедта и отчаяна, потърси Агенция Монитор да огласи случая. Моментално след това с нея се свърза адвокат Петър Николов, който напълно безрезервно пое да защитава пред съда Симона и правото й да бъде майка. Със съдебно решение от 15 февруари т.г. районният съд в Смолян бе категоричен, че бебето трябва незабавно да бъде върнато на майката Симона Алекова. Социалната служба в родопския град не обжалва решението на съда и още в същия ден Александър бе гушнат от Симона. Опитите тя да бъде изкарана невменяема, а майка й Ана Хаджийска - алкохоличка, удариха на камък. Със свидетелски показания съдебният състав е приел, че няма никакви основания Александър да бъде отнет от родната му майка и да бъде настаняван в приемно семейство.

Отговорът на Агенция "Социално подпомагане":

Въз основа на Решение №60 от 15.02.2019 г. по гр. дело №69/2019 г. по описа на РС-Смолян, което подлежи на незабавно изпълнение, детето А. А. е реинтегрирано в биологичното му семейство. Момчето е предадено на майка си С. А. на 15.02.2019 г. в офиса на отдел "Закрила на детето“(отдел "Закрила на детето“) при дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян (ДСП – Смолян) в присъствието на служители от ДСП – Смолян и Областен екип по приемна грижа при Община Смолян в добро здравословно състояние и с наличната медицинска документация.

След завръщането на детето в биологичното семейство отдел "Закрила на детето“ при ДСП – Смолян извършва актуална оценка на случая и е изготвен нов план за действие, като с него са запознати майката и бабата на детето. Същите са съгласували мерките и дейностите, разписани в плана за действие, в който са посочени и конкретни срокове за постигане на целите и изпълнение на набелязаните дейности.  Отдел "Закрила на детето“ при ДСП – Смолян е предприел мерки за закрила в семейна среда по чл.23 от Закона за закрила на детето, като работата е в посока подпомагане на майката при отглеждане на детето в биологичното семейство. С майката целенасочено се работи за формиране на родителски умения и укрепване на родителските й възможности. В работата са привлечени като партньори Център за обществена подкрепа - Смолян и Общностен център гр. Смолян. На този етап социалните работници от ОЗД-Смолян и ЦОП-Смолян  извършват ежеседмични посещения в дома на майката и детето, като по този начин на майката се предоставя мобилна социална услуга. Посещение в дома на майката е осъществено и от специалисти, работещи в Общностен център – Смолян.

Детето има избран нов личен лекар. Доктор Б. е запозната с цялата му медицинска документация. На 18.02.2019 г., три дни след предаването на детето на майката, тя  извършва първо посещение в дома на детето и го преглежда, като не  установява проблеми в състоянието му. На 27.02.2019 г. бабата на детето уведомява лекарката в телефонен разговор  за влошено състояние на детето. Веднага извършва преглед, при който констатира обострено дишане. Насочва близките да заведат бебето още на следващия ден на преглед при д-р Б. – педиатър с практика в гр. Смолян. Д-р Б. издава направление на детето за извършване на необходимите изследвания. В резултат на изследванията детето е хоспитализирано на 28.02.2019 г. в болнично заведение в Смолян в тежко здравословно състояние. Проведено е лечение. Детето е изписано на 06.03.2019 г. След изписването на бебето по препоръка на личния лекар лечението продължава в домашни условия.

На 09.03.2019г. (събота), със съдействието на социални работници от ОЗД - Смолян и екипа на Общностен център – Смолян е извършен преглед на детето при доц. В. и проф. Г. – неврохирурзи. Прегледът е извършен в МБАЛ – Смолян от лекари от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов“, който е част от профилактичните прегледи за деца, организирани под патронажа на парламентарната здравна комисия в рамките на кампанията "Национална програма Детско здраве – Пирогов“. Прегледът е във връзка с друго заболяване. Майката е придружена от медиатор от Общностен център – Смолян.

След връщането на детето в биологичното семейство в Дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян не са постъпвали сигнали за него. Дирекцията не разполага с информация защо са били изпратени полицаи в дома на А.Х.. С майката не са обсъждани въпроси, свързани с ползване на други социални услуги в общността, освен тези, които тя вече ползва.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: