Пловдивската опера посочи мястото, което иска за свой дом!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:07 / 28.04.2017
18494
Отворено писмо с позицията на Държавна опера - Пловдив относно развитието на обстоятелствата през месец април, свързани с плановете за строеж на оперна зала в Пловдив:

Държавна опера - Пловдив твърдо се разграничава от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив. Заставаме срещу включването на проблема в политически дебат с внушения за задкулисие. Настояваме името на Държавна опера - Пловдив да бъде използвано само във връзка с професионалната дейност на института, който е сред водещите в страната, въпреки че е единственият без собствена сграда в България!

С ангажираността си към каузата "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и с художествените проекти за международен обмен и развитие на културен туризъм, Държавна опера - Пловдив е доказала, че е основен гарант за духовност и култура в града. Вярваме, че професионалният ни труд не е напразен! Гражданското общество и Фондация "Дом за пловдивската опера" вече ясно ни подкрепиха за построяване на сграда на Операта. Министерство на културата, Общинският съвет и кметът на община Пловдив декларираха ангажираността си за решаване на проблема.

Държавна опера - Пловдив се обединява зад идеята Концертна зала, която е исторически свързана със златните години на Пловдивската филхармония и е единствената собственост на института в момента, да бъде реконструирана и разширена с държавни и общински усилия, за да се превърне в Мултифункционален музикален комплекс, в който да се съсредоточи професионалната дейност на Опера Пловдив. За нас това е най-реалистичният вариант, който ще реши и проблема с липсата на представителна сцена в културната столица на България.

Алармираме обществеността и институциите, че отлагането на спешните мерки за реконструиране на Концертна зала ще ни принуди напълно да преустановим дейността си поради бедстващото й състояние. Има опасност Държавна опера - Пловдив да обяви нулев сезон в навечерието на 2019 година!

Държим всички отговорни решения за сградата на Опера Пловдив и съдбата на Концертна зала да бъдат взети приоритетно и напълно прозрачно в интерес на културното бъдеше на Пловдив!


Виж коментарите (5)

Още по темата (71):
02.02.2024 Възраждат за нов живот емблематична зала в Пловдив, която не функционира от шест години
22.01.2024 В Пловдив започна дълго чакан и важен за града ремонт
23.11.2023 След ремонта: Концертна зала в Пловдив ще има 750 места
22.11.2023 Нина Найденова: Нямаме си дом, но си имаме град, залите са ни пълни
21.11.2023 В Пловдив започва дългоочакван ремонт
20.09.2023 Концертна зала - символ на безстопанственост и безкултурие в центъра на
Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).